Sreda 15.03.2017.
11:05
informer.rs

VIDEO: Srbin ucenio Holivud za 3,5 miliona

pixabay.com
Zamalo da uspe?

On je pretio objavljivanjem filma ukoliko mu ne uplate 24 bitkoina (digitalna valuta), koji vrede oko 3, 5 miliona dinara (po kursu od 15. marta). Zbog sumnje da je izvršio krivično delo iznuda, određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Osumnjičeni je u februaru preko interneta kontaktirao s rukovodiocima američke filmske kuće i ucenio ih.

"M.Đ. im je poručio da je nabavio kopiju filma "Boss Baby" koji su oni producirali, a čije bi prikazivanje u bioskopima trebalo da krene krajem marta. Producenti su održavali komunikaciju sa njim, a deo uslova su čak i ispunili, uplativši mu pet bitkoina, dok nisu saznali da je ucenjivač iz Srbije", piše Infomer.

Tada su, navodi list, stupili u kontakt sa srpskim MUP-om i Odeljenje za visokotehnološki kriminal SBPOK je otkrilo i uhapsilo osumnjičenog, objasnio je izvor lista iz Tužilaštva.

M. Đ. se prvom ucenom i isplatom nije zadovoljio, već je poslao elektronsku poruku Zoranu Stankoviću, direktoru firme "MSF mega COM film" koji ima sklopljen ugovor za sinhronizaciju i distribuciju filma na srpskom tržištu.

- Ucenom je, kako se sumnja, osumnjičeni od pomenute firme iznudio uplatu od četiri bitkoina, tako da je od holivudske i naše kuće naplatio devet bitkoina, čija je vrednost oko 1,3 miliona dinara - kaže izvor iz tužilaštva.

"Boss Baby" je animirani hit, a u orginalnoj verziji glavnom junaku "malom šefu" glas pozajmljuje čuveni amerilki glumac Alek Boldvin.

Ubrzo pošto su osumnjičenom uplaćeni na račun bitkoini, on je uhapšen i određeno mu je 48-časovno zadržavanje.

Bitkoin je digitalna globalna valuta koju je 2009. godine stvorila grupa ljudi pod pseudonimom Satoši Nakamoto. Usvajanje bitkoina i njegovo korišćenje na tržištu raste svake godine, a prihvatile su ga mnoge kompanije i potrošači u svetu.

2024 © - Vesti online