Sreda 15.03.2017.
08:08
M. Đorđević - Vesti

Mentor slavnim Srbima

commons.wikimedia.org/ Srđan Vesić
Zgrada SANU

Studentima je tako znatno olakšao učenje, pošto im je štedeo vreme koje su dotle trošili na mučno hvatanje beleški i prepisivanje i prevođenje iz strane stručne literature.

Nešićevi udžbenici su bili prvi profesionalni udžbenici matematike za visoko obrazovanje, i koristili su se decenijama.

Najpre je 1875. objavljena "Trigonometrija", a nekoliko godina kasnije "Algebarska analiza" i "Nauka o kombinacijama".

Posle trideset godina u Velikoj školi, kojoj je jedno vreme bio i rektor, Dimitrije Nešić se povukao da bi katedru matematike ustupio jednom od svojih najboljih đaka, i tada već svetski priznatom naučniku Mihajlu Petroviću Alasu.

Pred kraj svoje karijere, Nešić je bio i ministar prosvete i crkvenih dela, a upisan je u istoriju Srpske kraljevske akademije kao njen predsednik, treći po redu.

Za svoj naučni, pedagoški i javni rad, ali i za ljubav prema narodu i otadžbini, dobio je Orden Svetog Save prvog i drugog reda, i Orden Belih orlova četvrtog reda.

Dimitrije Nešić je uticao da Srpska kraljevska akademija dobije novu, veću zgradu.

Organizovao je međunarodnu saradnju preko razmene časopisa iz oblasti prirodnih i matematičkih nauka.

Na osnovu njegovih preporuka, za redovne članove Akademije izabrani su i drugi naučnici koji su zadužili Srbiju, a među njima i oni koji su proslavili Srbiju u svetu, Jovan Žujović i Mihailo Petrović Alas.

Kao predsednik Akademije i matematičar, Nešić je bio član i potpredsednik Međunarodne komisije za dodeljivanje nagrade Lobačevskog u Petrovgradu.
 

Ostavio trag u svakom poslu

Kada je profesor Nešić umro 1904. godine, od njega se oprostio njegov naslednik, slavni matematičar Mihajlo Petrović Alas rečima: "U svim preobraženjima kroz koje je prolazila Velika škola, Dimitrije Nešić je aktivno sudelovao, ostavljajući na svakom poslu otiske svoga velikog pedagoškog iskustva i dajući svojim autoritetom pravac ovim preobražajima." Jedan od najboljih srpskih profesora matematike sahranjen je na Novom groblju sa svim počastima, koje su mu ukazali akademici, Beogradski univerzitet, đaci i mnogi drugi poštovaoci.

2024 © - Vesti online