Utorak 14.03.2017.
20:59
Vestionline

Žestoke uvrede uživo: Da li je ova debata početak kraja EU?

Reuters
Oštra debata: Mark Rute i Gert Vilders

Televizijski dvoboj se vodio nakon vikenda tokom kojeg je izbila diplomatska kriza između Haga i Ankare povezana s odlukom holandskih vlasti da turskim ministrima zabrane učestvovanje na skupovima podrške predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu. Vilders je optužio premijera za previše blag stav prema Turcima.

- Ti si Erdoganov talac. Zatvori granice. Da bismo zaštitili zemlju ne smemo praviti dogovore sa Erdoganom i njemu sličnima - dodao je Vilders, koji je nekoliko puta u prošlosti Erdogana nazivao "islamo-fašističkim liderom".

S druge strane, Rute je istakao da ne želi da Holandija postane kao Britanija i SAD.

- Želim da Holandija bude prva zemlja koja će obuzdati loš populizam - rekao je Mark Rute, govoreći o Bregzitu i o predsedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Premda bi ova presudna debata trebalo da utiče na 60 odsto još neodlučnih birača, holandski izbori se smatraju barometrom uspona krajnje desnice u Evropi u ovoj godini u kojoj se održavaju izbori širom kontinenta, prenosi Jutranji list.

- Možemo da kažemo da su ovi izbori četvrtfinale u pokušaju sprečavanja pobede lošeg populizma. Polufinale je u Francuskoj u aprilu i maju, a završnica u septembru u Nemačkoj - kaže Rute.

Ali ja "ne igram u četvrtfinalu", uzvratio je Vilders na kraju debate, "ja igram u završnici, u završnici protiv lažljivaca, protiv zakonodavaca".

Vilders je obećao da će, ako bude premijer, da zatvori granice za muslimanske imigrante, zabrani prodaju Kurana i zatvori džamije, u zemlji sa pet odsto muslimanskog stanovništva.

- Ako želite da novac ide tražiocima azila, u Briselu i u Afriku, a ne vama, glasajte za VVD Marka Rutea. Ako ipak želite da Holandija opet bude naša, udaljite tog čoveka i postavite mene u premijersku kancelariju - rekao je Vilders.

Premijer je u ponedeljak kritikovao svog protivnika da je gurnuo zemlju u "političku krizu", predbacivši mu da se "radikalizovao" i zamerivši mu zbog "ekstremističkih izjava" o holandsko-marokanskim državljanima.

- Nikada neću sarađivati sa takvom strankom, gospodine Vilders, ne u vladi - rekao je Rute.

Premijer se zalagao za "rešenje" krize s Ankarom, dok je Vilders na Tviteru zatražio od holandske vlade da pojača pritisak:

"Proterajte turskog ambasadora iz Holandije i čitavo društvo".

- Nije isto objavljivati poruke na Tviteru sa svog ležaja i upravljati zemljom. Ako vodiš zemlju, moraš da dodnosiš razumne odluke - odgovrio je Rute.

Poslednja anketa uglednog portala "Peilingwijzer" objavljena u nedelju pokazuje da bi Ruteova stranka mogla da dobije 23 do 27 od 150 mesta u donjem domu parlamenta, što je daleko od 40 mesta koliko ima trenutno. PVV Gerta Vildersa koji se protivi ulasku imigranata u Evropu, poslednjih nedelju dana ipak doživeo je pad, i može da računa na 19 do 23 mesta.

2024 © - Vesti online