Utorak 14.03.2017.
19:55
informer.rs

Vučić ide kod Putina, evo i zbog čega

A. Čukić
Ruski predsednik i srpski premijer: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić ovog meseca ima izuzetno značajne susrete za nešu državu. Naime, nakon što se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Vučića očekuje sastanak i sa ruskim predsednikom Vladimirom Vladimirovičem Putinom, piše "Informer".

Kako tvrde izvori lista bliski premijeru, poseta Moskvi biće realizovana u narednih dvadesetak dana.

Ozbiljni razgovori

Glavna tema sastanka Vučića i Putina u Moskvi biće dalje naoružavanje Vojske Srbije. Prema rečima sagovornika, premijer je odlučio da zbog ovih važnih državnih poslova odloži predizbornu kampanju za predsednika.

- Vučić je odlučio da izbore trenutno potpuno ostavi po strani, jer su ovo jako važni sastanci za Srbiju. Vučić i Putin će potvrditi vojne sporazume i isporuku aviona i ostale opreme, ali se očekuje i razgovor o eventualnom proširenju paketa. O političkom podršci Rusije nije potrebno govoriti - prenosi izvor lista.

Ova saznanja indirektno je potvrdio i sam Vučić, koji je poručio da će tokom ove nedelje njegova predizborna kampanja biti na "stendbaju" zbog državnih poslova.

- Vodim računa o državnim poslovima. O tome govori i činjenica da ove nedelje neću imati stranačke skupove zbog puta u Sarajevo i Berlin. Svakako ne idem u Sarajevo da bih jeo ćevape, već da razgovaram sa svima o budućnosti regiona i kako da budemo pokretačka snaga čitave Evrope - rekao je Vučić.

Bratski odnosi

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, na drugoj strani, ističe da su za Srbiju značajni dijalog i politički kontakti na najvišim nivoima s uticajnim zemljama.

- Ovakvi susreti uvek imaju blagotvorno dejstvo na razvoj ekonomske saradnje, ali i svih drugih oblasti, jer doprinose uravnoteženoj međunarodnoj poziciji i vojnoj neutralnosti Srbije. Vučićeve posete svakako će imati uticaja i na predsedničke izbore u Srbiji, kao i na političko raspoloženje birača jer one pokazuju kakvu podršku ima premijer - podvlači Jovanović.

I vojni analitičar Vlade Radulović smatra da aktuelna vlada ima jaku podršku Putina.

- Vučić može da računa na podršku Rusije, ne samo u formalnom smislu, već i na terenu, što pokazuje vojni sporazum i isporuka šest modernih aviona "mig 29" - zaključuje Radulović.

2024 © - Vesti online