Utorak 14.03.2017.
18:54
Tanjug

Devenport ide, ko nam dolazi?

Tanjug
Čeka se njegov naslednik: Majkl Devenport

EU će novog amasadora u Srbiji imenovati najkasnije do juna, a najviše šansi da zameni Majkla Devenporta, prema Tanjugovim izvorima, ima trenutni šef delegacije EU u Australiji Sem Fabrici.

- EU planira da proces rotacije šefa svoje delegacije u Beogradu završi pre leta. Proces izbora je počeo još prošle jeseni i trenutno su u toku završne procedure - rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

U Briselu navode da su svi prijavljeni kandati već prošli selekcione intervujue u Evropskoj službi za spoljne poslove.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je u uži krug za mesto šefa delegacije EU u Srbiji ušlo troje evropskih diplomata - po jedan iz Austrije, Grčke i Italije.

Za mesto novog ambasdora EU u Srbiji mogli su da se prijave funkcioneri i diplomate iz svih zemalja članica EU. Tokom selekcionih intervjua u Evropskoj službi za spoljne poslove od kandidata se tražilo poznavanje svih oblasti zajedničke EU politike, poznavanje regiona i predpristupnih procesa.

Nezvanično se navodi da dosadašnji amabasador EU u Australiji Sem Fabrici ima najviše izgleda da zameni Majkla Devenporta na mestu šefa EU delegacije u Srbiji. Fabrici je prethodno bio savetnik za međunarodne odnose predsednika Evropskog saveta i premijera Italije.

Bio je na diplomatskim funkcijama stalnom predstavništvu Italije pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kao i u ambasadi Italije u Pekingu.

Zvanično u Briselu napominju da izborna procedura za novog šefa delegacije EU u Srbiji još traje.

Odluka Evropske službe za spoljne poslove o izabranom kandidatu trebalo bi da bude potvrđena i na sastanku svih komesara Evropske komisije.

Novog amabsadora EU u Srbiji imenije visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

2024 © - Vesti online