Utorak 29.06.2010.
08:02 >> 08:43h
mondo.rs

Crkva i vojska ponovo zajedno

Patrijarh Irinej i ministar Šutanovac u Nišu

"Nakon sedamdeset godina intezivno radimo na pripremi normativnih dokumenata za ponovno uvođenje verske službe u VS", rekao je Šutanovac na Vidovdanskoj svečanosti u porti Saborne crkve u Nišu.


On je dodao da se, u skladu sa tradicijom i uz potpuno poštovanje savremenih zahteva, u jedinicama vojske obeležavaju verski praznici.


"Vrlo brzo će se kao profesionalna vojna lica naći i vojni sveštenici svih verskih zajednica u Srbiji", najavio je ministar odbrane.

Svečanoj akademiji povodom Vidovdana prisustvovao je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, kao i predstavnici Vojske Srbije, jedinica Garde VS i predstavnici lokale samouprave.


Šutanovac je kazao da je vojska kroz istoriju delila sudbinu naroda, da su vođene mnoge bitke, a da je Vidovdan. kako je kazao, neprestana inspiracija da ne posustanemo u borbi protiv zaborava.

"Toga su svesni i građani, ali i pripadnici VS, pogotovo danas kada hvatamo korak sa savremenim svetom u želji da ostvarimo strateški prioritet, a to je brzo priključenje zajednici evropskih naroda gde smo vrednosno uvek i pripadali", rekao je ministar odbrane.

2024 © - Vesti online