Utorak 10.11.2009.
14:32
Tanjug

Odlazak u penziju poboljšava zdravlje

Mladi, kukajte manje - spas dolazi sa godinama. Kupite već sada štap za pecanje i počnite da se pripremate za penziju, zdravlje će vam dozvoliti da uživate u životu...
 

Grupa švedskih, finskih i britanskih naučnika došla je do tih rezultata prateći zdravstveno stanje više od 14.000 ljudi pre, i tokom više od sedam godina posle odlaska u penziju.

U godinama koje su prethodile odlasku u penziju stalno je rastao procenat ispitanika koji su izjavljivali da su lošeg zdravstvenog stanja, tako da je dostigao 20 odsto. Ta tendencija se, međutim, naglo obrnula u trenutku odlaska u penziju, tako da je procenat ispitanika koji su izjavljivali da su lošeg zdravstvenog stanja opao na 14 odsto godinu dana posle penzionisanja.

Ispitanici su u proseku izjavljivali da se posle odlaska u penziju osećaju zdravo kao osam do 10 godina ranije, prenele su agencije. Najveće poboljšanje zdravstvenog stanja je registrovano kod osoba koje su bile izložene teškim radnim uslovima, kao što su veliki fizički i psihološki napor ili nezadovoljstvo na poslu. Kod ispitanika je primećeno i poboljšanje sna posle odlaska u penziju.

2024 © - Vesti online