Ponedeljak 13.03.2017.
15:15
Vestionline, Tanjug

Merkelova pobesnela: Erdogane, dosta je!

Reuters
Turska mora da prestane da poredi druge zemlje sa "nacistima": Anegela Merkel i Redžep Tajip Erdogan  

Merkelova je kazala da zahteva da Turska prestane da koristi takve paralele koje se odnose na Holandiju i druge zemlje, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, poređenja sa nacistima su "apsolutno neprihvatljiva".

Ranije je portparol Merkelove Štefan Zajbert izjavio je da kancelarka misli da Turska mora da prestane tako da govori ne samo o Nemačkoj, već i o drugim zemljama.

- Holanđani su mnogo patili pod nacističkim režimom i nečuveno je da žele da ih optuže da su bliski takvoj ideologiji - rekao je on.

Zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus izjavio je da će Holandija biti primorana da se izvini Turskoj zbog zabrane njenim ministrima da učestvuju na političkim skupovima.

Prema njegovim rečima, Turska će pružiti "neophodan odgovor".

- Videćete da će na kraju oni doći do tačke gde će se izviniti - rekao je Kurtulmuš na poslovnom skupu u Istanbulu.

Turski predsednik nazvao je Holanđane "ostacima nacista" nakon što je jedna ministarka proterana iz zemlje, a ministru spoljnih posloiva zabranjeno da uđe u nju kako bi govorio na skupu o referendumu u Turskoj.

EU traži od Turske da izbegava "preterane izjave"

Evropska unija apelovala je na Tursku da izbegava "preterane izjave" i akcije koje mogu da povećaju tenzije, u vezi sa sporom te zemlje sa Holandijom i Nemačkom povodom zabrane turskim ministrima da učestvuju na političkim skupovima.

- EU poziva Tursku da se uzdrži od preteranih izjava i akcija koje prete da dodatno pogoršaju situaciju - navodi se u saopštenju koje su potpisali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Turska je u diplomatskom sporu sa Holandijom i Nemačkom jer su te dve zemlje zabranile turskim ministrima da učestvuju na skupovima u tim zemljama, a turski predsednik je zbog toga te dve zemlje optužio da koriste "nacištičke prakse" i da su "ostaci nacista".

EU o novom Ustavu Turske: Prevelika koncentracija moći na jednom mestu

Venecijanska komisija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog predloženih promena Ustava u Turskoj, jer smatra da će previše moći biti skoncentrisano na jednom mestu uz ozbiljan uticaj na neophodnu kontrolu i nezavisnost sudstva, navodi se danas u zajedničkom saopštenju visoke predstavnice EU Federike Mogerini i komesara EU za politiku susedstva i proširenja Johanesa Hana.

Zabrinjava i činjenica da se proces izmene ustava odigrava u trenutku dok u državi vlada vanredno stanje, navodi se u saopštenju i dodaje da će predloženi amandmani, ukoliko budu prihvaćeni na referendumu 16. aprila, i posebno njihova praktična primena, biti procenjivani sa stanovišta obaveza Turske kao kandidata za članstvo u EU i kao članice Saveta Evrope.

NATO poziva na smirivanje diplomatskih tenzija s Turskom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Tursku i evropske zemlje, sve članice Alijanse, na smirivanje tenzija zbog diplomatske krize koja je nestala izmedju Holandije i Turske.

- Pozivam sve saveznike na medjusobno poštovanje i umereni pristup u rešavanju tenzija - rekao je Stoltenberg novinarima na pitanje o diplomatskoj krizi Turske sa Holandijom i Nemačkom.

Stoltenberg je rekao da je važno imati dijalog i da zemlje članice NATO-a treba da imaju medjusobno razumevanje kad se suočavaju sa nesuglasicama.

- Saradnja s Turskom je u interesu Alijanse jer se zajedno borimo protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji - dodao je Stoltenberg.

2024 © - Vesti online