Utorak 14.03.2017.
03:30
Stil.rs, Vestionline

Ove 3 namirnice svi treba da jedu svakog dana: 17 nutricionista potvrdilo!

pixabay.com
Borovnice, zeleno povrće i avokado su neizostavne namirnice "zdrave" trpeze

Ali, u okeanu informacija, često smo zbunjeni - dok neki stručnjaci neke namirnice proglašavaju riznicom zdravlja, drugi iste nazivaju otrovom.

Zato je čak 17 nutricionista za Byrdie sastavilo svoje liste s najzdravijim namirnicama, a evo koje su se najčešće našle (i to na vrhu) njihovih popisa.

1. Borovnice

- One sadrže 15 fitonutrijenata i svaki od njih je moćan antioksidans koji štiti svaki sistem u vašem telu. Antioksidansi štite naše ćelije, tkiva i mišiće i jako su važni za kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga - objašnjava nutricionistkinja Mišel Bab. 

Nutricionistkinja Dejna Džejms dodaje da borovnice takođe sadrže vlakna koja su važna za probavu i da su pune vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, cink, kalcijum, kalijum i vitamine  A, C i K. Zahvaljujući ovom sastavu, one vam pomažu da sačuvate zdrave kosti i pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

2. Tamnozeleno lisnato povrće

Ova grupa povrća, u kojoj su spanać i kelj niskokalorični i obiluju hranjivim sastojcima poput vitamina A, C i K, folata, luteina, gvoža, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

- Kelj sadrži veliku količinu antioksidanasa, koji sprečavaju mnoge bolesti, a i smanjuje holesterol, pomaže održavanju zdravlja jetre i probavnog sistema, pa je odličan za detoksikaciju - kaže nutricionista dr Skot Šriber.

3. Avokado

Nutricionista Deril Džifre kaže kako je avokado bogat vitaminima K, C, B5 i B6, i da sadrži ključne minerale. Uz to je bogat vlaknima, pa održava zdravu probavu, dok masti koje sadrži avokado štite membrane ćelija.

- Kad su vaše ćelije zaštićene od slobodnih radikala, one bolje rade, a to znači lepšu kožu, brži mozak i više energije. Avokado sadrži više od 42 miligrama magnezijuma, minerala koji većini ljudi nedostaje. - kako kaže nutricionistkinja Kerolin Din.

2024 © - Vesti online