Ponedeljak 13.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Brisel ne da pare Erdoganu

youtube.com/saska484
Stop za uplate: Johanes Han

Po rečima komesara za integracije EU Johanesa Hana, program se obustavlja jer do sada nije doneo željene rezultate, a Turska je već dobila 167,3 miliona evra.

Ovaj austrijski političar je dalje rekao da potpuno zamrzavanje pomoći nije jednostavan proces, jer bi za tako nešto proces pridruživanja koji je započet 2005. godine morao i zvanično da bude okončan.

- Većina zemalja članica izrazila je spremnost da se dijalog sa Turskom oko podizanja standarda pravne države nastavi i smatra da bi potpuno zatvaranje komunikacije bilo pogrešno - izjavio je evropski komesar.

Kao reakciju na najnovije događaje sa turskim političarima, Han je naložio da se poveća aktivnost evropskih programa za razvoj civilnog društva, demokratije, obrazovanje i nauku.

- Trenutno za ove projekte ide trećina svih sredstava koje Turska dobija, a namera je da se u ove oblasti usmeri još više novca - objasnio je on.

Udaljavanje od Evrope

EU je poslednjih meseci sve više zabrinuta zbog političkog kursa kojim se kreće Turska, pre svega zbog odnosa prema opozicionim političarima i novinarima i postupcima koje Evropa smatra neprihvatljivim.

- Turska se trenutno ne kreće ka Evropi, već se od nje udaljava - ocenio je evropski komesar za integracije.

2024 © - Vesti online