Ponedeljak 13.03.2017.
08:13
slobodnaevropa.org, Vestionline

Makedonija: Bugari im osporavaju jezik i naciju, a Srbi crkvu

commons.wikimedia.org/MacedonianBoy
Makedonija je "veštačka tvorevina"?

Vlada Gruevskog je priznala Kosovo

U svakom slučaju, Makedonija je u teškoj situaciji pa je pojedini eksperti nazivaju državom "provizorijumom", a američki kongresmen Dejna Rorabaher smatra da je reč o nepostojećoj zemlji, i da je treba podeliti između Kosova i Bugarske.

Bivši premijer Nikola Gruevski istrajava na stavu da će ispunjavanje zahteva Albanaca za uvođenjem albanskog kao drugog zvaničnog jezika voditi kantonizaciji zemlje po etničkim linijama, zbog čega njegove pristalice protestuju danima širom zemlje.

Međutim, u najvećoj albanskoj partiji DUI tvrde da su dogovorili istu platformu sa Gruevskim koji je, po njihovim rečima, bio čak fleksibiliniji oko pitanja jezika od Zaeva, ali da su pregovori zapeli oko reforme pravosuđa, jer bi se u tom slučaju Gruevski mogao naći na optuženičkoj klupi s obzirom da se godinama sumnjiči za razne korupcionaške afere.

Albanski je već zvanični jezik u oblastima u kojima Albanci čine više od 20 odsto stanovnika. U Makedoniji živi 500.000 Albanaca, što čini oko 25 odsto stanovništva ove zemlje.

Po rečima analitičara Dimitra Bećeva, "Gruevski, kao i svi lideri u ovom regionu, pokušava da balansira i kalkuliše, ali na kraju se priklanja politici Evropske unije".

To potvrđuje i činjenica da je njegova vlada priznala Kosovo uprkos žestokoj reakciji Srbije.

Tito izmislio ime Makedonija

Glavni uzrok teškoća sa kojima se Makedonija suočava jeste spor sa Grčkom oko njenog imena. Grci tvrde da je naziv Republika Makedonija izmislio Tito 1944. godine, zbog navodnih aspiracija prema severnoj Grčkoj i solunskoj luci.

- Za Makedonce je "ime" pitanje njihovog identiteta, pa time i nacionalnog opstanka, s obzirom da gotovo sve komšije osporavaju deo njihove osobenosti, a neki istoričari tvrde da je makedonska nacija "veštačka tvorevina" - kaže bivši diplomata Denko Maleski i dodaje:

- Bugarska negira jezik, kao i da su Makedonci poseban narod već da su Bugari. Srpska pravoslavna crkva (SPC) osporava autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve (MPC), tvrdeći da se MPC nekanonski odvojila od nje 1967. godine. Osim SPC, ni ostale pomesne pravoslavne crkve ne priznaju autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

Sarađivali sa NATO-om za vreme bombardovanja Srbije

- Za ćorsokak u kome se nalazi Makedonija kriva je i međunarodna zajednica, pre svega EU, jer je imala instrumente da odlučnije pritisne Grčku da odustane od blokade, naročito nakon izbijanja dužničke krize jer joj itekako treba pomoć stranih kreditora. Time se Makedonija kažnjava, iako je bila veoma kooperativna sa NATO-om u vreme bombardovanja Srbije, primivši na stotine hiljada albanskih izbeglica sa Kosova - kaže analitičar Ivan Torov.

2024 © - Vesti online