Ponedeljak 13.03.2017.
00:53
Vestionline

Alarm: SAD u četvrtak dolazi do "opasne tačke"

pixabay.com
Što pre podići plafon duga

Oni su pozvali Kongres i da se spremi da preduzme tehničke mere kako bi se izbeglo proglašenje moratorijuma na plaćanje. U pismu sekretara Trezora Stivena Mnučina Kongresu, vlada kaže da će obustaviti prodaju obveznica državnim i lokalnim vlastima da bi izbegla dalje povećanje duga.

Posle dugotrajne neodlučnosti između prethodne vlade i Kongresa, obaveza savezne države da ne pređe zakonski plafon duga je obustavljena do 16. marta 2017. godine. Teorijski pravni limit duga iznosi skoro 19.900 milijardi dolara, po podacima Trezora.

- U četvrtak, 16. marta, biće dostignut zakonski limit duga Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Mnučin u pismu predsedniku Predstavničkog doma Kongresa SAD, Polu Rajanu i drugim zvaničnicima Kongresa.

- U to vreme, Trezor očekuje da će početi da preduzima vanredne mere da bi se privremeno sprečilo da SAD ne budu u stanju da izvrše svoje obaveze - poručio je sekretar Trezora.

Pored obustavljanja prodaje obveznica opštinama koje će biti na snazi od srede, "verovatno je da će Trezor koristiti i druge posebne mere" da smanji zaduživanje pre no što ono dodirne dopušteni plafon.

Mnučin je ponovio da je "naša ključna obaveza da poštujemo dobru veru i poverenje naših poverilaca".

On je "pozvao Kongres da što je pre moguće podigne plafon duga, tako da možemo napredovati u skladu s našim prioritetima".

2024 © - Vesti online