Ponedeljak 13.03.2017.
00:23
Vestionline

Došlo je do preloma u ratu u Siriji, uskoro kraj sukoba

Reuters
Pobeda u Alepu bila prekretnica sukoba u Siriji

Načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba RF – general Sergej Rudskoj – precizirao je da je u tim udarima poginulo preko 600 ekstremista.

On je izjavio da je u oslobođenu Palmiru stiglo 187 ruskih deminera koji će taj drevni grad očistiti od "svih vrsta eksplozivnih naprava”.

Rudskoj je posebno naglasio da je sirijska armija uspela – isteravši otuda teroriste - da povrati kontrolu nad stanicom za prečišćavanje vode što će ubrzo omogućiti da taj megapolis i njegova predgrađa imaju kvalitetnu vodu za piće.

- Vladine snage su prvi put za poslednje četiri godine uspele da izbiju na obalu reke Eufrat istočno od grada Hafsa. U toku je njihova ofanziva protiv terorista duž zapadne obale Eufrata - dodao je Rudskoj.

Prema njegovim rečima, režimu primirja se već priključilp 1338 sirijskih gradova i naselja, kao i 199 odreda "umerene opozicije”.

- Raporti pripadnika oružanih snaga Rusije iz Sirije navode na zaključak da je došlo do preloma u sirijskom ratu. Vladine snage uz podršku naše avijacije uništavaju teroriste. Paralelno se širi teritorija mira, a oružane grupe obustavljaju ratna dejstva. Tačka preloma bilo je oslobađanje Alepa, najvećeg grada Sirije i njene ekonomske prestonice. Sa oslobađanjem Alepa su sačuvane desetine hiljada života - rekao je Rudskoj

Predsednik Sirije Bašar al Asad je u intervjuu za više kineskih medija izrazio nadu da će se rat u njegovoj zemlji završiti tokom 2017. godine.

- Mi se nadamo, ali u ratu ne može znati šta će se tačno događati - naglasio je Asad.

2024 © - Vesti online