Nedelja 12.03.2017.
18:02
sputniknews.com, Vestionline

Nemci u strahu za svoje vojnike: Bežanija! Jer, ako ih dovhate Turci…

Reuters
Nemački političari zabrinuti da li je moguće garantovati bezbednost za njihove vojnike u bazi Indžirlik

- U trenutno usijanoj atmosferi nije potpuno sigurno može li i želi li turska Vlada da garantuje bezbednost vojnika Bundesvera u Turskoj - rekao je za dnevnik Bild am zontag Florijan Han, portparol za bezbednosna pitanja poslanika Hrišćansko-socijalne unije.

Navodi se da on takođe traži da nemačka Vlada zaustavi sve investicije u vezi sa bazom Indžirlik u kojoj se nalaze nemački izviđački avioni tipa "tornado" i oko 200 nemačkih vojnika koji učestvuju u međunarodnoj misiji kontrole vazdušnog prostora iznad Sirije i Iraka.

Da ne postanu taoci

- Nemačka ne sme da dozvoli da nemački vojnici postanu taoci politike pokazivanja mišića predsednika Redžepa Tajipa Erdogana - zaključio je Han.

Navodi se da je njega podržala i opoziciona stranka Levica. Šefica poslaničkog kluba ove stranke u Bundestagu Zara Vageneht zatražila je povlačenje aviona i posade iz baze Indžirlik, kao i obustavu isporuke naoružanja Turskoj.

Podseća se da su vojnici Bundesvera u Turskoj već jednom postali žrtve politike turske Vlade koja je prošle godine, pošto je Bundestag pokolj nad Jermenima u Prvom svetskom ratu, koji je izvršila turska vojska, proglasio genocidom, zabranila posete nemačkih političara vojnicima Bundesvera stacioniranim u Turskoj.

2024 © - Vesti online