Nedelja 12.03.2017.
14:42
Vestionline

"Sarajevo bilo spremno da i Hrvatsku tuži Hagu"

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Bakirove vladajuće parastrukture, preko Haga pokušavaju da samostalno vode BiH

Kako kaže, nije siguran da bi predstavnici bošnjačke strane pokrenuli tužbu i protiv Hrvatske pred tim sudom.

Prema mišljenju Čovića, oni bi to učinili u slučaju negativne drugostepene presude protiv šestorice nekadašnjih zvaničnika Herceg-Bosne pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Čović je u intervjuu za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da je Sarajevo "životno zainteresovano za presudu s udruženim zločinačkim poduhvatom", prenosi Hina.

On tvrdi i da unutar BiH postoje parastrukture u obaveštajnoj i policijskoj zajednici, kao i u politici, a smatra udarom na ustavni poredak činjenicu da su bošnjački predstavnici prošle godine sakrili od dvojice članova Predsedništva BiH pismo Međunarodnog suda pravde u kojem je navedeno da se Sakib Softić ne može smatrati legitimnim predstavnikom BiH pred tim sudom.

Čović u istom intervjuu potvrdio je da je iz medija saznao za pismo Međunarodnog suda pravde iz maja prošle godine, u kojem se osporava mandat Sakiba Softića da zastupa Bosnu i Hercegovinu kao agent pred ovim sudom.

- Zapravo, razotkrilo se postojanje parasistema. Imali ste pisani odgovor od jedne takve institucije kakav je Međunarodni sud pravde u Hagu prema državi BiH i jedan deo administracije, u ovom konkretnom slučaju administracije iz Sarajeva, je potpuno u stanju od javnosti skloniti taj podatak  - izjavio je Čović.

2024 © - Vesti online