Nedelja 12.03.2017.
08:57
Blic, Vestionline

"Migovi u Srbiji kad Putin potpiše ukaz, a kad će to biti..."

Tanjug
Migovi će stići, ali...

"Nismo hteli da štedimo"

On je dodao da se još ne zna kada će to tačno biti.

- Nama je u interesu da migovi stignu što pre, da bismo počeli remont i modernizaciju aviona, a kada će to biti ne mogu da kažem, u ovom trenutku je najvažnije da će oni sigurno stići - rekao je Đorđević za "Blic" od nedelje, na pitanje da li je tačno da će avioni stići 24. marta na godišnjicu NATO bombardovanja. 

On je kazao i da ruski "migovi" ne koštaju 185 miliona evra, već da je to cena kompletnog paketa koji treba podeliti u tri faze. U cenu od 185 miliona evra ulaze i cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, stajanke koje pokrivaju letelice, kao i kompletno održavanje, smeštaj i modernizovanje raketa u narednih 15 godina. 

- Nismo hteli da štedimo iako smo mogli da prođemo jeftinije za pet do deset miliona evra, već smo hteli da imamo sistem protivvazdušne odbrane koji je izdržljiv za našu ekonomiju - rekao je Đorđević.

Upitan zbog čega su od Rusije besplatno uzeta borbena izviđačka oklopna vozila BDRM 2 kada su u Srbiji prevaziđena i "Jugoimport" je radio njihovu modernizaciju, Đorđević je kazao da je reč o donaciji 30 tenkova T72 i BDRM 2 koji su remontovani i predstavljaju moderniju varijantu od onih koje Srbija ima. 

Preskupo vraćanje obaveznog vojnog roka

Govoreći o mogućnosti da se vrati obavezno služenje vojnog roka Đorđević je rekao da bi to skupo koštalo Srbiju, oko 70 milijardi dinara i podsetio da Ustav dozvoljava prigovor savesti na vojnu službu i da je "takoreći polovina poslednje generacije to iskoristila".

Upitan kada će se znati uzrok eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu u kojoj je troje ljudi poginulo, Đorđević je kazao da su formirane dve komisije - komisija inspekcija odbrane i druga koju je on osnovao, i da je izveštaj o nesreći na vreme sačinjen i zaveden, i čeka zahtev Višeg tužilaštva u Kragujevcu. 

2024 © - Vesti online