Subota 11.03.2017.
00:24
blic.rs, Vestionline

Kako su hapšenja u Austriji "obezglavila" jednu od najvećih opasnosti na Balkanu

Reuters
Jedan od najozloglašenijih: Abu Bakr al Bagdadi

To su tri najvažnije ličnosti bečke vehabističke scene koja je poreklom sa Balkana, i koja je i finansijski finansirala selafije u BiH, kao i u Sandžaku.

Nedžad Balkan ima ogroman ideološki uticaj na radikalne balkanske vehabije, od kojih je pojedine finansirao, tvrdi list.

Propovedi salafista se šire preko interneta, a jedan od njegovih đaka bio je i Mevlid J. koji je 2011. kalašnjikovim krenuo na američku ambasadu u Sarajevu.

Prema izjavi njegove majke, radikalizovao se u bečkoj džamiji, ali je Nedžad Balkan negirao da poznaje Mevlida.

Pre nego što je Nedžad Balkan došao u Austriju on je bio kik-bokser u Nemačkoj.

U Austriji je počeo da propoveda, i sledbenici ga nazivaju Abu Muhamed. Njega optužuju da je učestvovao u terorističkom udruženju i da je formirao mrežu koja ugrožava državu, a on te optužbe odbacuje.

Nasilje nad "lošim muslimanima"

Ekspert za bezbednost Vlado Azinović ističe da je Nedžad najradikalniji od svih bošnjačkih selafija u dijaspori.

On zastupa "takfiri" ideologiju, prema kojoj sebi može uzeti za pravo da ocenjuje ko je dobar, a ko loš musliman, a ta ideologija odobrava i nasilje nad lošim muslimanima.

Prema Azinoviću, hapšenja vođa salafističke scene, i ranija osuda Omerovića na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja, upućuje jasan signal selafijama u regionu.

- Nakon što je Omerović osuđen i Nedžad Balkan sada uhapšen, ekstremističke selafije takfiri grupe su ostale bez vođe - ukazuje Azinović.

Strukture i hijerarhija, koju su Omerović i Balkan stvorili i dalje postoje, ali je potrebno vreme da ponovo budu delotvorne, objasnio je on.

Azinović ukazuje da u Beču ima još jedna grupa, koja još uvek ima veoma snažan ideološki i finansijski uticaj na vehabije u Bosni i na Sadnžaku.

Radi se o grupi koja otvoreno podržava Islamsku državu, a koja prihvata Islamsku zajednicu u Bosni i res ul Ulemu Huseina Kavazovića, objasnio je Azinović.

On ukazuje da sve te grupe imaju nameru da dugoročno, korak po korak, promene islamsku zajednicu i celo društvo prema salafističkoj dogmi.

Te selafije imaju sada ulogu trojanskog konja, jer pokušavaju da razbiju islamsku zajednicu iznutra, upozorava Azinović.

Podršku dobijaju, kako kaže, od pojedinih arapskih zemalja, ali i bošnjačke dijaspore.

Jedan od njihovih mentora je, navodno, Muhamed P., koji je šef džamije Tevhid u Beču, koji je decembra 2014. uhapšen, a potom pušten na slobodu.

2024 © - Vesti online