Petak 10.03.2017.
18:01
S. J.

"Džepni Putin" sve snima

Reuters
Centrala CIA u Lengliju: Ovde i hakeri rade za državu

Prema objavljenim podacima, CIA poseduje pet tajnih prislušnih stanica koje se zovu "Džepni Putin".

Te prislušne stanice koriste se kako bi se nadgledali uređaji poput kompjutera i telefona, koji su hakovani pomoću štetnog softvera CIA. Ove prislušne stanice su virtuelne i nalaze se na serveru CIA.

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada", navodno pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

Odbegli hakeri nude arhivu

Vikiliks navodi da je CIA "nedavno" izgubila kontrolu nad svojim ogromnim hakerskim oruđima, kao i sa povezanim dokumentima, uz napomenu da je objavljena arhiva kružila među hakerima koji su ranije radili za američku vladu i da su neki od njih deo toga predali Vikiliksu.

Iz centrale agencije u Lengliju upozoreni su sada Amerikanci kako bi "trebalo da budu zabrinuti zato što je Vikiliks objavio nekoliko hiljada neobrađenih obaveštajnih dokumenata u kojima se navode detalji kako agencija sprovodi svoje hakerske aktivnosti.

CIA nije još potvrdila da li su dokumenti ukradeni, uz jedinu napomenu da CIA neće komentarisati autentičnost dokumenata, niti njihov sadržaj.

Po njenim rečima, takvo otkriće ne samo da može da ugrozi Amerikance i samo osoblje agencije, već može da posluži protivnicima da iskoriste te informacije u cilju ugrožavanja nacionalne bezbednosti SAD.

Koji antivirus program valja?

Hakeri američke obaveštajne službe su se sudarali sa programima zaštite podataka i tražili im slabe tačke. Za Aviru, CIA haker kaže da je "laka za izbegavanje". Nemci su popravila "mali propust" samo par sati pošto je Vikiliks objavio dokumenta. Pohvalili su COMODO,
a Kasperski Lab su ismejali, jer ga navodno lako izbegnu, mada firma tvrdi da je grešku, o kojoj govore obaveštajci, odavno otklonila. Najviše problema hakerima CIA pričinio je rumunski Bitdefender. Jedini komentar iz te kompanije bio je: "Mi detektujemo alate CIA."

2024 © - Vesti online