Petak 10.03.2017.
02:15
alo.rs, Vestionline

NASA će magnetom promeniti klimu na Marsu!

youtube.com/UAHiRISE
NASA priprema Mars za ljude

Plan predviđa pripremu Marsa za buduću ljudsku kolonizaciju razvijanjem ogromnog magnetskog štita koji bi orbitirao oko Crvene lanete, štiteći je i omogućavajući formiranje nove atmosfere.

Štit će delovati kao magnetosfera, štiteći Mars od pustošenja solarnih vetrova i krhotina, sa krajnjim ciljem da se omogući prisustvo vode na površini planete, navode naučnici.

Ukoliko bude realizovan, taj predlog bio bi svrsishodniji od onoga koji je naveo Ilon Mask za nuklearno bombardovanje ledenog pokrivača Marsa.

Direktor Odeljenja za planetarnu nauku NASA Džim Grin navodi da bi postavljanje magnetnog štita između Marsa i Sunca dozvolilo da se formira magnetosfera, koja bi bila prethodnica potpuno razvijene atmosfere.

- Ta situacija eliminiše mnoge procese erozije solarnih vetrova koji se pojavljuju u jonosferi i gornjoj atmosferi planete i dozvoljavaju da pritisak i temperatura atmosfere Marsa tokom vremena rastu - objašnjava Grin.

​On ukazuje na slične sisteme u orbiti oko Zemlje i štite astronauta od zračenja Sunca.

Ukoliko bi takav magnetni štit za Mars bio razvijen, planeta bi mogla da regeneriše atmosferski pritisak do polovine Zemljinog pritiska u roku od nekoliko godina.

- Ovo nije `teraformiranje` kojim se veštački mijenja klima, već puštamo prirodu da to učini i to radimo na osnovu poznavanja savremene fizike - ukazuje Grin, a prenose naučni portali.

2024 © - Vesti online