Četvrtak 09.03.2017.
15:22
Vestionline

Čavušoglu: Nećemo podleći pritiscima fašista poput Vildersa

Reuters
Mevlut Čavušoglu se zainatio, ide na "crtu" Vildersu

- Ići ću u Holandiju. Nema takve prepreke koja može da nas zaustavi.  Nećemo podleći pritiscima fašista i rasista kao što je Vilders - rekao je Čavušoglu. 

Rojters primećuje da su komentari Čavušoglua u suprotnosti sa ranijim navodima medija da je šef turske diplomatije otkazao planirani miting u Roterdamu uoči referenduma u Turskoj o proširenju ovlašćenja predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

Vilders je juče održao kratak protest ispred turske ambasade u Hagu protiv planiranog mitinga Čavušoglua s ciljem da se Turci koji tamo žive pozovu da glasaju za ustavnu reformu kojom će turski predsednik dobiti šira ovlašćenja.

Vilders je poručio da šef turske diplomatije nije dobrodošao u Holandiji gde namerava da lobira u korist što većeg broja pozitivnih glasova na turskom referendumu koji će biti održan 16. aprila.

Stojeći ispred transparenta, Vilders je uzviknuo: "Odbij! Ovo je naša zemlja", a turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je nazvao "diktatorom". 

Protest je održan dan nakon što se Čavušoglu obratio na skupu u Hamburgu i nedelju dana uoči izbora u Holandiji na kojima bi, prema anketama, Vilders mogao da osvoji priličan broj glasova, napominje američka agencija.

2024 © - Vesti online