Četvrtak 09.03.2017.
14:42
Vestionline

Priština blokira dijalog dok se ne oslobodi Haradinaj

A. Čukić
Ramuš Haradinaj "blokira" dijalog Beograda i Prištine

Kosovski parlament je zatražio prekid dijaloga Beograda i Prištine do ispunjenja tog zahteva, odnosno do oslobađenja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

Takođe se rezolucijom zahteva da Vlada od EU zatraži da obaveže Srbiju da poništi sve naloge za hapšenje građana Kosova koje je prosledila Interpolu.

Ističe se da Vlada Kosova treba da preduzme sve potrebne mere i da zatraži oslobađanje Haradinaja.

Rezolucijom, koju je parlament usvojio sa 78 glasova za i sa jednim protiv, traži se da oslobađanje Haradinaja bude primarna obaveza, kao i da vlada traži da EU natera Srbiju da poništi sve poternice i optužnice protiv kosovskih Albanaca.

Rezoluciju je predložila poslanička grupe Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider Haradinaj koga Srbija traži zbog ratnih zločina, a usvojena je posle usaglašavanja sa vladajućim partijama.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru je za 6. april odložio donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

2024 © - Vesti online