Petak 10.03.2017.
05:30
Vestionline

Vožnja po kiši: Evo kako da bolje vidiite

youtube.com/Toyota Srbija
Sporija vožnja i veće odstojanje su pravilo broj jedan kada su padavine u pitanju

Kao prvo, tokom obilnih padavina, najvažnije je da pre polaska namestite ventilaciju tako da duva direktno u stakla, jer kiša dovodi do toga da se prozori vrlo brzo zamagle i ugroze vam vidik.

Sigurni smo da ne želite da se bakćete sa dugmićima i podešavanjem u toku vožnje kada treba da budete koncentrisani na put...

Usporte vožnju, jer bez obzira koliko ste iskusan i siguran vozač kome kiša ne smeta, računajte na to da ima vozača koji muče muku u otežanim uslovima.

Uz to, put kočenja po mokrom je duži i dajte sebi više prostora za zaustavljanje i držanjem većeg rastojanja od vozila ispred sprečite vodenu prašinu da vam obasipa vetrobran. 

Sporija vožnja i veće rastojanje daće vam samo više vremena za reakciju koja po mokrom treba da bude ujednačena, bilo da je reč o kočenju, ubrzavanju ili upravljanju - svi nagli manevri mogu uticati na balans vozila. 

Uz to, jaki vetrovi mogu uticati na balans, pa čak i na promenu pravca kretanja.

Tokom oluje držite volan čvrsto i budite svesni uticaja vetra na druge vozače, pogotovo motocikliste i vozače dostavnih vozila.

Tempomat se ne preporučuje po mokrom putu, jer može izazvati problem ukoliko dođe do akvaplaninga. Upaljena svetla se podrazumevaju čak i u zemljama gde nisu obavezna tokom dana, jer jedino obezbeđujete da budete viđeni.

2020 © - Vesti online