Četvrtak 09.03.2017.
14:13
Vestionline

Francuska: Švajcarci, bićete "tampon zona" diplomatskog spora SAD i Meksika

Reuters
Ko će graditi zid između SAD-a i Meksika ostaje da se vidi

Projekat izgradnje zida u vrednosti od nekoliko desetina milijardi dolara u centru je diplomatskog spora između Meksika i SAD, ali je izazvao kritike u celom svetu.

- Neophodno je da preduzeće dobro razmisli - rekao je Ero komentarićući medijske navode o evetualnom učešču švajcarske firme cementa u gradnji mosta.

Predsednik firme Erik Olsen izjavio je nedavno Franš presu da je "Lafarž-Holcim spreman da nabavi građevinski materijal za gradnju svih vrsta projekata infrastrukture u SAD" i dodao da "firma nema nikakav politički stav".

Ero je podsetio da je Lafarž-Holcim nedavno već bio u centru rasprave pošto je optužen da je plaćao džihadiste Islamske države, kako bi mogao nesmetano da posluje i Siriji.

Preduzeće je priznalo da je indirektno finansiralo od 2013. do 2014. godine oružane grupe u Siriji kako bi nastavilo svoje poslovanje u toj zemlji razorenoj ratom.

Francuski ministar je rekao da preduzeće treba da ima u vidu poslovanje s drugim klijentima kojima će odluka o prodaji cementa za Trampov zid možda "izgledati čudno".

Irska cementara CRH koja posluje u SAD, saopštila je nedavno da neće da učestvuje u projektu gradnje zida na američko-meksičkoj granici.

2024 © - Vesti online