Četvrtak 09.03.2017.
12:12
Tanjug, Vestionline

Amerikanci da se zabrinu, CIA ne sme da bude toliko prljava i pokvarena

Reuters (Arhiva)
A smejali ste se kad je brat Đura (Čovorović) u "Balkanskom špijunu" rekao: CIA, snajka, CIA...

Zato i zvaničnici CIA-e pokušavaju spinovima da objasne kako nisu krivi oni što su ubijali, nego oni koji su nezakonito doši do dokumenata koji pokazuju da su oni ubijali. Ma zaista...

- Američka javnost trebalo bi da bude veoma uznemirena bilo kakvim objavljivanjima Vikiliksa koje imaju za cilj da naškode mogućnosti  obaveštajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja - rekla je portparolka CIA Heder Fric Hornijak, ne navodeći ko će da štiti Amerikance od same službe.

Prema njenim rečima, Vikiliks takvim objavama "ne samo da ugrožava američko osoblje i operacije, već neprijatelje Amerike oprema oruđem i informacijama kojima mogu da naškode bezbednosti te zemlje", preneo je AP.

Portparolka CIA nije potvrdila autentičnost dokumenata koje je objavio sajt Vikiliks, ali su dvojica američkih obaveštajnih i policijskih zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni, izrazili uverenje za Rojters da su ta dokumenta autentična, kao i da su bezbednosna pravila najverovatnije prekrišile osobe koje je CIA angažovala da rade po ugovoru i da su one i predale Vikiliksu ta dokumenta.

Obaveštajne agencije, dodali su, bile su svesne kršenja pravila od kraja prošle godine.

U dilu sa Guglom, Eplom, Majkrosoftom, Samsungom

Dokumenta, za koje Vikiliks u saopštenju kaže da predstavljaju "najveće otkriće ikada" između ostalog pokazuju da je CIA zloupotrebljavala brojne proizvode velikih svetskih kompanija.

pixabay.com

Kolika je pokvarenost i malicioznost američkih državnih (bezbednosnih) službi i krupnog kapitala, svedoči i to da je reč o android telefonima Gugla i ajfonu Epla, kao i operativnom sistemu Vindouz kompanije Majkrosoft i telefizorima marke Samsung koje je CIA pretvarala u, kako se kaže, svoje oruđe i skrivene prislušne uređaje. 

Do ovih saznanja Vikiliks je došao na osnovu mreže u okviru Centra za sajber obaveštajnu službu CIA u Lengliju u Viržiniji. Tranša objavljenih dokumenata nosi naziv "Vault 7", a nastali su u periodu od 2013. do 2016. godine.

2024 © - Vesti online