Sreda 08.03.2017.
16:02
slobodnaevropa.org, Vestionline

Tači: Rekao sam Vučiću - nema pregovora, Kosovo formira vojsku

Reuters
Hašim Tači

"Rusi su pretnja za Balkan, a ne vojska Kosova"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, preneo je kosovskim rukovodiocima "ozbiljnu zabrinutost" NATO saveznika o poslednjim predlozima kosovskih vlasti, saopšteno je u NATO-u. I ambasada SAD u Prištini je izrazila zabrinutost zbog najave Kosova o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.

Tači je kazao da Bezbednosne snage ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od "ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji".

- Ove snage će još više pomoći ojačavanju multietničnosti, biće na usluzi svim građanima i čuvaće integritet i suverenitet Kosova. Nije u pitanju jednostrano delovanje. Ali ako neka zemlja misli da ovo treba da se koordiniše sa Srbijom, tako nešto neće da se desi - dodao je on.

Beograd ne odlučuje o Kosovu

- Beograd ne može da odluči o Kosovu. Kosovo ima svoje legitimne institucije, suverena je i nezavisna zemlja i to sam u utorak preneo premijeru Srbije Vučiću, od koga sam zatražio da izvrši pritisak na srpske predstavnike da se vrate u kosovske institucije, kako bi došli do ustavnih promena o Bezbednosnim snagama - rekao je Tači.

- Ne možemo da postanemo deo NATO-a bez osnivanja vojske. Čekali smo tri godine na srpske poslanike i oni su se izjasnili jasno da nikada neće glasati za formiranje vojske Kosova, jer su pod uticajem Beograda - zaključio je Tači.

2024 © - Vesti online