Sreda 08.03.2017.
11:24
Vestionline, Tanjug

Amerikanci ne podržavaju "Tačijevu vojsku"

Reuters
SAD zabrinute zbog planova o transformisanju Kosovskih bezbednosnih snaga

Prištinski list navodi da su američki zvaničnici telefonom pozvali Ministarstvo za KSB i izrazili svoje neslaganje sa Tačijevom inicijativom.

To je kasnije potvrđeno u pismu koje je ministar za KSB Haki Demolji uputio kosovskom rukovodstvu.

Demolji je rekao da je primio telefonski poziv iz Kancelarije zamenika pomoćnika američkog ministra odbrane Majkla Karpentera i da mu je rečeno da su SAD zabrinute zbog planova o transformisanju KSB putem izmene sadašnjeg zakona. 


Uz to, Demolji je naveo da je ataše za odbranu pri američkoj ambasadi takođe izrazio zabrinutost zbog Tačijevog poteza. 

U Kancelariji EU u Prištini rečeno je prištinskom listu da bi "takvo jedno važno pitanje trebalo rešavati u okviru ustava". 

U međuvremenu, kosovski premijer Isa Mustafa je na Fejsbuku naveo da buduća vojska Kosova neće biti pod političkim uticajem i da se Demolji, koji je član Mustafine Demokratske lige Kosova (LDK), ne protivi procesu transformacije već da je u pismu kosovskim liderima samo izrazio stavove "kosovskih strateških partnera". 

 - Smatram napade na ministra Demoljija i procurivanje zvaničnih dokumenata u javnost radi političkih efekata neprihvatljivim, neodgovornim i tendencioznim - zaključio je Mustafa, prenosi "Epoka e Re".

2024 © - Vesti online