Sreda 08.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Uplašila se "ružnih prizora" s izbeglicama

Reuters
Iznuđena dobrodošlica: Izbeglice stizale u talasima

Novinar Robin Aleksander je objavio knjigu "Progonjeni - Merkelina izbeglička politika. Raport iz središta moći", u kojoj je istraživao istoriju otvaranja granice za hiljade azilanata.

Pogažena naredba, otvorene granice

U njoj je autor rekonstruisao jednu sasvim drugu verziju u odnosu na zvanično poznatu: Prema njoj se velika koalicija 12. septembra u 17.30, na jednoj telefonskoj konferenciji, složila da se sledećeg dana zatvori granica s Austrijom.

Dogovor je obuhvatao ne samo ponovno uvođenje graničnih kontrola, nego i vraćanje izbeglica sa granice.

U dogovoru su učestvovali kancelarka, šef Kancleramta Peter Altmajer, ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, Horst Zehofer, Frank Valter Štajnmajer i Zigmar Gabrijel.

Na osnovu toga je savezna policija izdala naredbu s uputstvima da se izbeglice bez odgovarajućih papira vrate u slučaju da traže azil.

U noći između subote i nedelje su autobusima i helikopterima dovedeni policajci iz cele zemlje.

Međutim, u nedelju je Ministarstvo unutrašnjih poslova izrazilo pravne nedoumice oko ograničenja prava na azil, što je moglo da prouzrokuje probleme jer prema Konvenciji o međunarodnim pravima, ono ne može tek tako da se stavi van snage, već se odnosi samo na pojedinačne slučajeve.

Pravni problem

Mezijer je o tome informisao Merkelovu, koja je od njega tražila potvrdu da bi za zatvaranje granica imala podršku sudova i da neće biti za javnost teških slika o akciji Bundesvera protiv izbeglica, saznaje dnevnik "Velt".

To Mezijer nije mogao da garantuje, pa je kancelarka u dogovoru s koalicionim partnerima promenila policijsku naredbu. Po novome je "građanima trećih država bez legitimnih dokumenata o boravku i uz podnošenje zahteva za azil dozvoljen ulazak u zemlju".

Prema tome, otvaranje granice nije usledilo iz humanitarnih pobuda, kako je kancelarka kasnije stalno naglašavala.

Pre se radi o tome, piše pomenuti portal, da je pripremana blokada zaustavljena u poslednji čas jer vlada nije dovoljno procenila pravne posledice takve odluke.

Osim toga, razlog je bio i taj da ne bi došlo do slika nasilja koje bi obišle svet.

Nema "izbegličke majke"

Merkelova je ranije javno naglašavala da granice ne smeju da se zatvaraju, što su joj zamerile mnoge evropske kolege koje su odbile da prihvate izbeglice i migrante i usmeravali ih put Nemačke. Sada je izašlo na videlo da ni nemačka kancelarka nije bila tako otvorenog srca za izbeglice kao što je sve vreme izgledalo.

2024 © - Vesti online