Sreda 08.03.2017.
09:28
Vestionline, Tanjug

"Kosovska vojska bi trebalo da smiri stvari, ali..."

youtube.com/WOLVES BRIGADE
Vojska Kosova - poverenje ili nepoverenje?

Janjić je za Tanjug komentarisao nacrt zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova, koji je Tači predao kosovskoj skupštini, ocenivši da u regionu sve zemlje osim Srbije i Bosne i Hercegovine pripadaju NATO savezu, te da bi se time ostvarila puna kontrola NATO-a nad ragionom. 

To bi po definiciji trebalo da smiri region, ali bi isto tako moglo da produbi nepoverenje između Srba i Albanaca i Srba i NATO-a, rekao je Janjić. 

On je ocenio da je ovde reč o tome da se što hitnije potpiše sporazum između Kosovskih bezbednosnih snaga i NATO-a, čime bi se, objašnjava, legalizovao ostanak NATO trupa na Kosovu i kako bi se eventualno NATO uključio u slučaju postojanja bezbednosnih rizika na Zapadnom Balkanu. 

Janjić podseća da su kosovske vlasti pre nekoiliko meseci odnele nacrt ugovora o NATO u Brisel. 

- Probali su da izdejnstvuju promenu zakona, a pošto nema podrške Srbije i srpskih poslanika, onda su prešli na izmene i dopune zakona o bezbednosnim snagama gde bi se samo naziv promenio u - vojsku - navodi Janjić. 

Time bi se, objašnjava, izbegla ustavna uredba o potrebnoj dvotrećinskoj većini, a ne bi se ni regulisalo pitanje unutrašnjeg uređenja vojske i komande i učešće Srba. 

Kosovski predsednik je predao nacrt zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u vojsku Kosova predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju. 

Ovaj Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, preneo je portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

2024 © - Vesti online