Sreda 08.03.2017.
07:34
sputniknews.com, Vestionline

Kosovo: Zbogom Zapadu, dobar dan Islamskoj državi?

youtube/Hayat
Džihadisti se sve više šire po Kosovu

Prošle nedelje je imam najveće prištinske džamije Mehmet Fatih (Carska džamija) Šefćet Krasnići optužen za podsticanje na terorističke akte, pozivajući građane da idu u rat u Siriji i Iraku. Istovremeno je podsticao nacionalnu, rasnu i versku neterpeljivost prema drugim verskim zajednicama na Kosovu.

Na Kosovu ima oko 800 džamija i procenjuje se da je preko 2.000 ljudi uključeno u religiozne organizacije koje kontrolišu radikalni islamisti. Osnivanje džamija finansiraju Saudijska Arabija, Kuvajt i druge muslimanske zemlje. Zbog velikog siromaštva na Kosovu (40 odsto stanovnika je nezaposleno), ono je postalo plodno tlo za radikalne verzije islama.

Prema najnovijim podacima, 57% muslimana na Kosovu sebe smatra prvenstveno Albancima, a 32% stavlja veru ispred nacionalnosti. Ukoliko se ovaj trend nastavi, smatraju stručnjaci, neće više postojati sekularno i prozapadno Kosovo. Uostalom, Kosovo se već duže vreme smatra za "evropsku tvrđavu Islamske države".

Svojevremeno je bivši ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin opisao Kosovo kao centar za obuku džihadista. Ukoliko zapadne zemlje pod hitno nešto ne preduzmu, situacija može vrlo lako da izmakne kontroli, a tek će onda videti šta znači balkansko "bure baruta".

2024 © - Vesti online