Utorak 07.03.2017.
18:35
Vestionline

Makedonci se ne šale: Molotovljevim koktelima na albanski muzej u Bitolju! (FOTO)

Twitter/nemrazi
Muzej albanskog pisma u Bitolju posle napada

Kako se navodi, u napadu na taj muzej, oko četiri sata posle ponoći, polomljena su stakla i prozori na gornjem spratu, ali u unutrašnjosti muzeja nije napravljena šteta. Od tri bačene flaše zapalila se samo jedna, od čega je ostao trag na fasadi i asfaltu ispred objekta.

Na fasadi su nacrtani nacistički kukasti krstevi, a ima i poruka sa pretećom sadržinom.

- Nadam se da će počinioci biti otkriveni i da se ovakvi incidenti u Bitolju više neće dešavati. Događaj nas je uznemirio, a u ovakvim osetljivim trenucima uopšte nisu potrebne ovakve stvari - direktor Muzeja Nuer Arslani.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je osudio incident i pozvao građanje da budu mirni, ocenivši da "neće uspeti scenariji koji imaju za cilj da izazovu konkflikt i sukob među građanima i da produbre političku krizu kako bi se spasao lider suparničke VMRO DPMNE Nikola Gruevski od odgovornosti za kriminal".

Stranka VMRO DPMNE je saopštila da je događaj sa napadom na Muzej albanskog pisma izolovan i da mora da bude osuđen da bi se sprečila njegova zloupotreba u partijske svrhe.

"Pozivamo nadležne organe da što brže rasvetle slušaj i krivci budu sankcionisani. Ovaj incident je pokušaj da određeni scenaristi izazovu defokusiranje javnosti od aktuelnih slučajeva u državi", naveo je VMRO DPMNE.

​Političke tenzije su u porastu od parlamentarnih izbora u decembru, posle kojih nije formirana Vlada, jer ni VMRO-DMPNE ni SDSM nemaju dovoljno osvojenih poslaničkih mandata da samostalno formiraju Vladu.

2024 © - Vesti online