Utorak 07.03.2017.
20:19
Vestionline

Za godinu dana Hrvati "mrze Srbe duplo više"

Tanjug
Proustaše se šetaju centrom Zagreba (Foto: Arhiva)

To piše u dokumentu koji je u Zagrebu predstavilo Srpsko nacionalno veće.

- Ovo nije 331 izolovan slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izolovanim slučajevima, već o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor - poručio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pupovac je uveren da će se trend diskriminacije nastaviti, s obzirom na to da je prošle godine došlo do drastičnog porasta pojava kojima se, kako je rekao, diskriminišu Srbi u Hrvatskoj. 

- Podatke smo beležili po prijavama pojedinaca i iz različitih medija - rekla je Tamara Opačić, autorka biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, etničkoj netrpeljivosti i istorijskom revizionizmu. 

Opačićeva smatra da će se takav trend nastaviti, na šta ukazuje i događaj u Sinju, gde je u utorak na pravoslavnoj crkvi osvanuo grafit ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a slično je zabeleženo i prošlog meseca u Bjelovaru. 

Zabrinjava, kaže, i podatak da je prošle godine zabeleženo ukupno 16 fizičkih napada na pripadnike srpske manjine. Takođe je zabeležen rekordan broj od 42 izjave i postupaka javnih osoba koje su otvoreno promovisale ustaštvo i koristile govor mržnje ili druge oblike verbalnog nasilja, a dobar deo tih izjava potekao je od dela katoličkog sveštenstva, rekla je.

U dokumentu je kritikovana javna promocija filma Jakova Sedlara "Jasenovac. Istina", koji se zasniva na, kako se navodi, nizu falsifikata. 

- Taj film se prikazivao u nekim hrvatskim školama, dok je istovremeno u jednoj šibenskoj školi zabranjena izložba o Ani Frank - istakla je Opačićeva. 

Zamerila je i to što je ploča u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni" prošla bez reakcije represivnog aparata i tamo stoji već četiri meseca. 

2024 © - Vesti online