Utorak 07.03.2017.
18:01
Vesti

Istina iz "Vesti" odjeknula Italijom

Tako je italijanski "Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC)
" koji radom obuhvata 26 zemalja u celosti preneo članak "Euleksu dokazi kucaju na vrata, nema ko da otvori".

Vesti
Istraživanje "Vesti" i na italijanskom

Povod za takve reakcije se verovatno nalazi u činjenici da "Vesti" dokumentima demantuju tvrdnju šefice Euleksa Aleksandre Papadopulu da "nema dostupnih informacija" o kidnapovanjima novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika "Politike" Ljubomira Kneževića i radnika RTV Priština Mila Buljevića.

Naš list je dokazao da one postoje, između ostalog i tako što je pribavio potvrdu Unmika da je Euleks o slučaju Knežević zvanično i dodatno obavešten 17. aprila 2014. godine, a o slučaju Buljević 2. aprila 2014.

Skrenuli smo pažnju i na mišljenja Savetodavne komisije za ljudska prava UN koja je počela sa radom 2008, u vreme kada je Unmik predao sva istražna dokumenta i mandat vladavine prava Euleksu.

Komisija je primala žalbe porodica koje su smatrale da UN na Kosovu nisu učinile ništa da istraže ubistva i nestanke njihovih najbližih. Komisiji su se uglavnom žalili Srbi, a među njima i porodice četvorice naših kolega.

Kako su tada dokumenta Jedinice za nestale osobe i pravnog odeljenja Unmika već bila predata odeljenju za ratne zločine u Euleksu, Savetodavna komisija morala je da ih zatraži nazad da bi donela zaključke .

- Činjenica da je Savetodavna komisija, donoseći mišljenje po žalbi Milove sestre Ljubice 2013. (kao i u slučaju Knežević) koristila upravo podatke dostavljene iz Euleksa, otvara mnoga pitanja. Pre svega, da li iz arhive Euleksa "nestaju" dokumenta - konstatovale su "Vesti", a preneo italijanski OBC.

Nema u Euleksu, ali ima na internetu, zaključili smo predstavljajući i linkove izvoda iz istraga koje sadrže detalje o okolnostima nestanka novinara Kneževića i Buljevića, ali i kolega Aleksandra Simovića i Marjana Melonašija.

Nastavljamo rad

Činjenica je da Unmik, ni Euleks nisu priveli pravdi nijednog osumnjičenog za ubistva i kidnapovanja 12 novinara i medijskih radnika tokom i nakon rata na Kosovu. Naša koleginica će nastaviti da se bavi ovom temom koja je, nažalost, uvek na marginama i nije došla čak ni do pregovaračkog stola u Briselu.



 

2024 © - Vesti online