Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

Sve srpsko na doboš

J. L. Petković
Etničko čišćenje: Srbe proteruju s posla i iz zavičaja

Posle ovog roka firme će biti stavljene pod kontrolu Kosovske policije, a potom će biti ponuđene na prodaju.

Sličan scenario već je viđen u Štrpcu i u drugim opštinama južno od Ibra...

Dogovor iz Brisela

Kancelarija za KiM ovim povodom nije se oglasila, ne zna se ni da li će vlada u Beogradu učiniti nešto da spreči rasprodaju ogromne imovine u koju je zbog opstanka Srba država ranije uložila milione evra.

Neki Srbi na severu pokrajine, a i Albanci s juga, tvrde da je sve dogovoreno u Briselu i da je KAP dobila odrešene ruke da sa srpskim fabrikama u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici radi šta hoće.

I duše na prodaju

Sve firme koje su na spisku biće preuzete i zatvorene, a potom budzašto prodate. Verovatno će se na licitacijama pojaviti Prištini lojalni ili dobro plaćeni Srbi s juga ili severa Kosova, ali će iza njih svojim parama stajati Albanci. Tako su već privatizovani delovi Kristala u Leposaviću i Luksa u Kosovskoj Mitrovici. Fiktivni vlasnici su im Srbi, a pravi Albanci.

Zlatibor Đorđević, predsednik udruženja Stara Srbija u Leposaviću, ukazuje na posledice koje su ravne novom etničkom čišćenju.

- Izgubićemo pogone u kojima bi, kad bi ih pokrenuli, moglo da radi bar 2.000 Srba sa severa. Kad fabrike pređu u albanske ruke za našu omladinu više neće biti nikakve perspektive, moraće da se isele u centralnu Srbiju ili inostranstvo - kaže Đorđević.

Dugačka lista

Na listi za likvidaciju su Kristal, Prva petoletka, Žitoprodukt, Zemljoradnička zadruga i Univerzal, svi iz Leposavića, fabrika "Ivo Lola Ribar" iz Leška, pogon Simpa, Kosvik i Lola alati u Zubinom Potoku, zatim, Kablar, Kosovsko-metohijska banka, konfekcija Raška i Srbolek u Kosovskoj Mitrovici, Veterinarska stanica u Sočanici i druga preduzeća.

Sve firme planirane za likvidaciju izgradila je država sa ciljem da se zaustavi seoba Srba sa Kosova i Metohije i do sada su bile u vlasništvu Srbije. U njima je, dok su radile, bilo zaposleno više od 1.000 Srba sa severa Kosova.

Ništa preko "granice"

Većina ovih fabrika je odavno pod ključem zbog nerešenog imovinskog statusa i nemogućnosti da se preko administrativne linije snabdeju sirovinama i izvezu svoje proizvode. Delimično radi Fabrika otkovaka "Ivo Lola Ribar" u Lešku.

Pogon Simpa u Zubinom Potoku 90 odsto svojih proizvoda izvozio je u Skandinaviju, a matična kompanija iz Vranja ustupila ga je Eparhiji raško-prizrenskoj. Međutim, u Prištini dogovor o poklonu ne priznaju, pa će i ovaj pogon u likvidaciju, a potom i na prodaju.

 

2024 © - Vesti online