Ponedeljak 06.03.2017.
12:08
Vestionline

Narodni heroj Tepić dobija spomenik, Hrvati se žale (VIDEO)

commons.wikimedia.org
Spomen ploča Milanu Tepiću u istoimenoj ulici na Dedinju u Beogradu

Kako navode, spomenik će biti podignut na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom 25 godišnjice Tepićeve smrti, a nalaziće se na području beogradske opštine Savski venac. Oni tu ističu da je Ministarstvo iniciralo takav zaključak imajući u vidu njegov neustrašivi podvig. 

"Major Milan Tepić, ili 'narodni heroj', kako ga nazivaju u pojedinim srpskim medijima, odgovoran je za samoubilačku akciju kojom je 1991. umalo uništio Bjelovar", piše "Indeks". Zagrebački portal navodi da je Tepić bio zapovednik skladišta borbenih sredstava "Barutana" u Bedeniku u blizini Bjelovara. 

"Hrvatske snage 29. septembra 1991. oslobodile su kasarnu 'Božidar Adžija' na Vojnoviću, gotovo u samom centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu, s obzirom na to da je u oslobađanju bjelovarske kasarne od JNA zaplenjena značajna vojna tehnika", ističe "Indeks". 

"Većina tamošnjih vojnika se predala. Međutim, Tepić i još jedan regrut su odbili da se predaju. Umesto toga u samoubilačkoj akciji razneo je skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. Pritom je ubio 11 hrvatskih gardista. Sreća u nesreći je bila u tome što je Tepić uspeo da uništi samo jedno skladište. Sprečen je u aktiviranju eksploziva u susednim skladištima koja bi uništila veći deo grada. Zaustavila su ga četiri branitelja koji su tako spasili Bjelovar i okolinu", dodaje zagrebački portal. 

Predsedništvo SFRJ, 19. novembra 1991. godine majora Milana Tepića je "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem. 

Njegovo ime nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru. 

Indeks je u tekstu okačio i video snimak:

2024 © - Vesti online