Ponedeljak 06.03.2017.
09:19
Vestionline

Hoćete u EU? Evo šta treba da uradite

Reuters
Hoće li EU postojati dok zemlje Zapadnog Balkana stignu do nje?

To je ocenjeno u Prištini na međuparlamentarnoj konferenciji "Politika transevropskih mreža i agenda povezivanja".

Potpredsednik skupštine Kosova Džavit Haljiti je u uvodnom izlaganju istakao da je ekonomski razvoj je ključan za svaku zemlju koja ima nameru da se integriše u Evropsku uniju, dok su povezivanje naroda i država, sloboda kretanja ljudi, roba, usluga, kapitala i radne snage neophodnost sadašnjeg vremena. 

Član Komisije Evropskog parlamenta za međunarodne odnose Jozo Radoš govorio je o problemima koje imaju zemlje Zapadnog Balkana, ističući da su nezavisno od toga sve jedinstvene u jednom cilju - integraciji u EU. 

On je ocenio da su sve zemlje, osim Makedonije, ostvarile napredak u tom pravcu, ali otvorena pitanja koja se odnose na međudržavne odnose nisu rešena. 

- Imamo komplikovanu situaciju u gotovo svim zemljama. U Bosni imamo podelu, stalnu pretnju Republike Srpske koja ističe da želi da se otcepi od Bosne. U Makedoniji imamo bojkot parlamenta od opozicije, imamo nerešena pitanja između Crne Gore i Kosova - rekao je on. 

Radoš je naveo da se problemi u jednoj državi ne mogu rešiti bez uticaja na situaciju u drugoj: "Primera radi, Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo zbog politike Srbije prema Kosovu. Znači sve ove zemlje su povezane jedna sa drugom, s toga šira saradnja posebno u oblasti pravde je mnogo potrebna", kazao je Radoš. 

Zamenik generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu rekao je da Savet ima veliki značaj u ostvarivanju Strategije 2020 koja ima za cilj da jača regionalnu saradnju u različitim oblastima svih država Zapadnog Balkana. 

2024 © - Vesti online