Nedelja 05.03.2017.
18:00
K. N. - Vesti - Foto: S. Princip

U znak sećanja na postradale i proterane

S. Princip
Ovako će izgledati hram Blage Marije

"Povodom 24 godine ne igranja Jedinstva Islama Grčkog na svom stadionu, odigran je fudbalski derbi između petlića Jedinstvo Islam Grčki i Velebit Benkovac u Liverpulu, a sav prihod ide za izgradnju spomenika i hrama palim Krajišnicima u Banstolu na Fruškoj Gori. Velika zahvalnost svima".

Čim je ovaj prilog stigao, reporteri "Vesti" obavestili su Branka Simonovića, predsednika udruženja građana Klub svih generacija sa Banstola, koji je pokrenuo inicijativu za izgradnju crkve, koja je proteklih meseci dobijala sve više poklonika, ali i prvih ktitora i donatora. Zahvalivši se od srca na prilogu, potvrdio je da će čim pre doći u beogradsko Dopisništvo kako bi dar preuzeo, ali i detaljno nas izvestio o napredovanju izgradnje crkve posvećene Blagoj Mariji.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Podsećanja radi, u izbegličkom naselju Banstol na Fruškoj gori, gde je utočište našlo 3.500 Srba proteranih iz bivše RSK i Hrvatske, od protekle godine iz dana u dan niče novi spomen na dan kad je pre dvadeset i jednu godinu više od 250.000 ljudi prognano sa vekovnih ognjišta. O zločinu koji je do danas ostao bez kazne, u kojem su stradali civili, stari i nemoćni, deca, govoriće upravo pomenuta bogomolja koja se gradi po ugledu na Rusku crkvu u Sofiji. Mesto gde su i proteklog 4. avgusta s tugom, ali i s dostojanstvom prognani Srbi održali parastos stradalim i obeležili čas kad su na praznik silom otrgnuti iz svojih korena i od svojih svetinja. Pojedini plemeniti čitaoci "Vesti" svojim prilozima već su dali doprinos za izgradnju ove svetinje, koja će, prema rečima Branka Simonovića, biti ne samo crkva pokajnica već i crkva optužnica.

2024 © - Vesti online