Nedelja 05.03.2017.
01:15
Vestionline, B92.net

Par piva i Obama predsednik Francuske

Reuters
Cilj je da građani sanjaju da im Obama bude predsednik

Plakati mogu da se vide svuda po Parizu, a peticiju na internetu već je potpisalo više od 40.000 ljudi. Barak Obama je možda izgubio posao u SAD, ali njega sada neki žarko žele kao kandidata za predsednika Francuske, piše "Dojče vele".

- Cilj ove operacije jeste da ljudi malo razmisle o tome šta se događa s ovim našim izborima - kaže jedan od organizatora inicijative "obama2017.fr". Da se malo nasmeju i da malo sanjaju na primer da Obama postane naš predsednik. 

Inicijativa da bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država bude kandidat na predstojećim izborima za predsednika Francuske rodila se u glavama četvorice Parižana u tridesetim godinama - nakon par piva. Ne žele da otkriju svoja imena, ali su spremni da razgovaraju o njihovoj inicijativi. A razlog za anonimnost je sledeći: "Nismo pokrenuli ovu inicijativu da bismo promovisali sami sebe", kaže jedan od njih i dodaje da su zapravo svi prilično apolitični. "Razgovarali smo o našim francuskim izborima i o našim strahovanjima zbog toga šta bi moglo da se dogodi s našom zemljom ako ekstremistička stranka pobedi." 

Razočarani birači 

Zaista, ta inicijativa odlično se uklapa u prilično raširenu nesklonost birača prema svim glavnim kandidatima na predsedničkim izborima. Povrh toga, dvoje od kandidata, Marin Lepen ekstremno desničarskih gledišta i konzervativni bivši premijer Fransoa Fijon, do grla su u optužbama o proneveri javnog novca. 

Kandidat je još i 38-godišnji bivši ministar privrede Emanuel Makron, ali njegov nedostatak su – njegova mladost i status autsajdera. Zato se on smatra "lakom kategorijom" koja verovatno neće da osvoji baš mnogo glasova - bar ne u prvom krugu. 

Generalno gledano, razočarenje političarima je duboko: još u decembru je agencija IPSOS sprovela istraživanje čiji rezultati pokazuju da čak četvrtina Francuza razmišlja da na izborima u aprilu preda - prazan, beli listić. 

2024 © - Vesti online