Subota 04.03.2017.
16:49
Vestionline, Tanjug

Kakav preokret: Turski premijer hvali Merkelovu

Reuters
Nemci poštuju slobodu izražavanja, ali mitinge stranih politčara zabranjuju: Angela Merkel

On je naveo da su razgovarali o odluci lokalnih vlasti u Nemačkoj da se zabrane mitinzi turskih političara.

- Naš razgovor je bio dobar i produktivan - rekao je Jildirim novinarima i dodao da će se nemački i turski ministiri inostranih poslova sastati naredne sedmice da bi razgovarali o tom pitanju, preneo je AFP.

Ministar pravde Turske Bekir Bozdag prethodno je kritikovao nemačku kancelarku Angelu Merkel jer nije osudila odluku lokalnih vlasti u Nemačkoj da se zabrane mitinzi. 

Mitinzi su planirani u okviru napora Ankare da prikupi podršku među, kako se procenjuje, 1,5 miliona turskih državljana u Nemačkoj za održavanje referenduma o povećanju ovlasćenja turskog predsednika, koji bi trebalo da se održi u aprilu ove godine. 

- Merkelova kaže da oni (Nemci) poštuju slobodu izražavanja, ministar spoljnih poslova kaže da nemaju uticaj na tu odluku, ali ako pažljivo pogledate, oni ne kritikuju odluku nemačkih gradova - izjavio je Bozdag, a preneo AFP. 

Bozdag je u razgovoru sa novinarima dodao: "Oni ne govore da je odluka koju su lokalne vlasti donele pogrešna". 

Nemačka kancelarka Angela Merkel u petak je izjavila da Nemačka ostaje odana slobodi izražavanja, ali je istovremeno uputila kritike na račun Turske zbog ograničavanja slobode medija nakon što je uhapšen novinar dnevnika "Velt", koji ima nemačko i tursko držaljanstvo.

2024 © - Vesti online