Subota 04.03.2017.
15:46
Vestionline, Sputniknews.com

NATO preti: Spremamo vojni odgovor na "rusko mešanje"!

Reuters
U vojni odgovor spada napad i na Sputnjik i RT, kao sajber napad i hakovanje 

General ser Adrijan Bredšo, državljanin Velike Britanije, naveo je da bi "međunarodna dezinformaciona kampanja“ preko sajtova kao što su "Sputnjik“ i RT takođe mogla da bude uključena u NATO-vu definiciju "napada“.

Prema sporazumu NATO-a "oružani napad protiv jedne ili više (članica) smatra se napadom na sve“ i saveznici mogu da upotrebe bilo koju meru neophodnu za odbranu. Poslednjih nekoliko godina ovo je prošireno na sajber napade i hakovanje.

Bredšou je dodao da je organizacija "objavila sajber kao ratnu oblast, pored vazdušne, pomorske, specijalnih snaga i kopnene“.

"Teško je zamisliti neki budući sukob bez uključenog značajnog sajber elementa."

- Nije u pitanju samo pretnja otvorene vojnog napada, već i niz drugih mera, uključujući tajne, paravojne i ne-vojne aktivnosti, od kojih će neke koordinisati obaveštajno oružje Rusije - rekao je Bredšou u januaru na događaju Saveta za spoljne poslove.

- I nama kao NATO-u treba da bude podešena antena na znakove da se ova vrsta neprijateljske aktivnosti dešava -  dodao je on.

Bredšouova izjava dolazi u vreme kada demokrate i nekoliko antitrampovih neokonzervativnih republikanaca nastavlja da se bori da poveže članove Trampove administracije sa Rusijom.

U januaru je republikanski senator Džon Mekejn izjavio da je Rusija veća pretnja za SAD nego ID i više puta ponovio pozive bivšeg demokratskog kandidata Hilari Klinton za upotrebu vojne sile protiv Moskve.

2024 © - Vesti online