Subota 04.03.2017.
13:21
Vestionline, Tanjug

"U albanskom projektu se pominje i južna Srbija"

Printscreen/balkanweb.com
Opasan trend u regionu, nisu dovoljna upozorenja iz EU

On je istakao da ima razloga za zabrinutost i Srbije, ali i Evropske unije.

Popov je naveo da za smirivanje situacije neće biti dovoljna samo upozorenja evropskih zvaničnika, već se mora nešto konkretno preduzeti da bi se taj trend zaustavio.

Popov je za Tanjug istakao da se nada da će EU naći snage da se pozabavi regionom i da, kako je rekao, na neki način stvari vrati u normalu, te da o tome svedoči i akruelna turneja po regionu šefice EU diplomatije Federike Mogerini. 

- Nadamo se da će se takvim delovanjem, ali i konkretnim delovanjem prema zemljama regiona, uspeti u tome da se stvari koliko-toliko primire i da ne izazovu nešto što ne bi bilo dobro ni za region, ni za Evropu - rekao je Popov. 

On je citirao nedavnu izjavu Johanesa Hana da "ima previše zapaljivog i dovoljna je varnica da se nešto desi". 

- Makedonija je na ivici građanskog rata, u Bosni i Hercegovini konstatno imamo nestabilnost koja je izazvana i nedorečenim Dejtonskim sporazumom, u Hrvatskoj imamo jačanje istorijskog revizionizma, pa i u Srbiji, a pored toga imamo i situaciju da često izbijaju varnice na relaciji Zagreb - Beograd i Sarajevo - Beograd, tako da je, generalno, situacija veoma zabrinjavajuća - rekao je Popov. 

Popov ukazuje da je ovo drugačija situacija nego devedesetih godina prošlog veka, kada se balkanska kriza na neki način odražavala na evropski, pa i globalni planu, dok danas imamo obrnutu situaciju - da se kriza unutar Evropske unije i globalna kriza odražavaju na region. 

Kada je reč onome što se dešava, Popov ističe da u Makedoniji "prvi put imamo jedan panalbanski projekat i pokret", koji je, ocenjuje, koordinisan iz Tirane. 

Taj projekat ne može da se ne tiče Srbije, s obzirom na problem Kosova i Metohije, jer se, kako je rekao, "automatski uvlači u igru mnogo toga što može da poremeti dosta stvari, jer se u tom projektu pominje i južna Srbija". 

Što se tiče BiH, Popov kaže da je Srbija po dva osnova "umešana"- prvo, samom činjenicom da je potpisnica Dejtonskog sporazuma, a sa druge strane je umešana zahtevom Bakira Izetbegovića da se izvrši revizija presude suda pravde u Hagu, što je dovelo do zaoštravanja odnosa na relaciji Beograd - Sarajevo, ali i unutar Bosne i Hercegovine. 

- I to je jedano od kriznih žarišta koje se tiče Srbije. No ja se iskreno nadam da će se uprkos zabavljenosti EU svojim unutrašnjim problemima, smoći snage da se ta situacija prevaziđe - smatra Popov.

2024 © - Vesti online