Petak 03.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Uhvaćen ratni zločinac iz Sirije

Reuters
Policija na nogama: Terorizam preti

On je optužen da je zajedno sa drugim džihadistima u martu 2013. godine učestvovao u masakru u blizini sirijskog grada Al Tabka, u kojem je ubijeno 36 ljudi.

Juče ujutru je policija u pokrajini Hesen uhapsila i Sirijca Abdulrahmana A. A. (26), koji je takođe pripadao Nusra frontu i koji do sada nije optuživan za ratne zločine.

Islamisti ovog fronta su u proleće 2013. godine sa velikom brutalnošću postupali prema uhvaćenim vojnicima Asadovih trupa, posle osvajanja Al Tabka.

Prema presudama šerijatskog suda na jednoj deponiji su brojni ljudi ubijani na najbestijalniji način, piše magazin "Špigel".

U decembru prošle godine je uhapšen saradnik upravo uhapšenog ratnog zločinca - Abdulfatah A, takođe Sirijac, koji je pre nekoliko godina pripadao ozloglašenim Nusra borbenim trupama i učestvovao u brojnim operacijama.

Posle jedne od njih je kao nagradu dobio 100 ručnih granata i više protivoklopnih bacača.

Teror i u Nemačkoj

Borbenom grupacijom Nusra front, koja se rasturila u julu 2015. godine, komandovao je Abd Arahman A. K, protiv koga se već mesecima vodi istraga zbog planiranog terorističkog napada na staro gradsko jezgro Diseldorfa, zbog čega ovaj džihadista sedi u istražnom zatvoru.

Ratnim zločinima počinjenim u Siriji i Iraku u međuvremenu se bave i nemačke službe. Savezna kriminalistička služba (BKA) je dobila 3.900 indicija o tim delatnostima, a trenutno se vodi oko 30 istražnih postupaka.

2024 © - Vesti online