Petak 03.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Srpska vlast čuva bugarskog lopova

A. Čukić - Vesti
Zoran Živković

- Cvetan Radoev Vasilev u Srbiji se nalazi od 18. jula 2014. godine. Pre nedelju dana, 22. februara, bugarsko nadležno specijalno tužilaštvo podnelo je optužnicu protiv Vasileva i njegovih 17 saradnika. Optužnica je napisana na oko 5.000 strana, 27 veštaka je pisalo ekspertizu, saslušano je oko 400 svedoka. Oni se terete da su iz bugarske banke odneli preko 100 miliona evra, a da su raznim pravno-ekonomskim transakcijama tu banku oštetili i za dodatnih milijardu i po evra - rekao je Živković.

Kao razlog neizručenja Vasileva, Živković je naveo njegovu blisku povezanost sa državnim vrhom Srbije:

- Vasilev je sponzor fondacije koju vodi supruga Tomislava Nikolića, a Srpska fabrika stakla, koja je u njegovom vlasništvu, besplatno ili po bagatelnoj ceni isporučivala je boce za "tomovaču" koju toči aktuelni predsednik Srbije. Novac za čiju se krađu on tereti u Bugarskoj verovatno je završio u Vučićevoj izbornoj kampanji - rekao je on.

Živković je pozvao nadležno tužilaštvo da pokrene istragu i istraži iz kojih razloga Vučić i Nikolić sprečavaju nadležne srpske organe da izvrše svoju međunarodnu obavezu i postupe po Interpolovoj poternici.

Pojma nemam

Lider SNS-a Aleksandar Vučić je odbacio navode lidera Nove stranke Zorana Živkovića da bugarski biznismen Vasil Cvetanov finansira njegovu kampanju za predsednika Srbije.
- Nemam pojma ko je Vasil Cvetanov.

2024 © - Vesti online