Petak 03.03.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

I Ustav bacili pod noge

Tanjug
Slom vladavine zakona: Parlament pauzira po želji SNS

Odluku o privremenom ukidanju poslaničke reči koju je donela posle razgovora sa liderima vladajuće koalicije u sedištu Vlade Srbije, Gojkovićeva je obrazložila navodima da je "sve urađeno u skladu sa Ustavom i zakonom".

Istorijski presedan

- Ovakve suspenzije parlamenta u Srbiji nikad nije bilo. Vlast se na to verovatno odlučila da se za govornicom ne bi pričalo o njenom radu, pa je opoziciji, kojoj je inače gro medija zatvorio vrata, sada ukinuta i ova prilika da nešto kaže - ocenio je Zoran Ivošević.

Ustav Srbije ne predviđa ovakav potez, uzvraća ustavnopravni stručnjak Zoran Ivošević, objašnjavajući za "Vesti" kako je predsednica parlamenta pogrešila kada je rekla da je njena odluka zasnovana na Ustavu.

- Suspenzija Skupštine Srbije je prava reč za ovakvu odluku vlasti. Parlament je najviši kolektivni organ u zemlji koji donosi zakone i kontroliše rad Vlade, a ovim smo dobili obrnuto. Pošto Ustav o tome ne govori nijednom rečenicom, može se reći da je reč o političkom marifetluku mnogo različitom od pravnog poretka, a koji nije u skladu ni sa Ustavom, ali ni sa moralom - ocenio je bivši sudija Vrhovnog suda.

Pauza u radu Skupštine pretvorila se u kraj zasedanja, pa nije potvrđena ostavka Zaštitnika građana Saše Jankovića.

Gojkovićeva je povodom spekulacija da on zato ne može da bude predsednički kandidat, rekla da je "na Jankoviću da razmišlja o političkim potezima koje vuče".

Moram u drugi krug

Srpske tabloide bliske vlasti preplavila su istraživanja koja Vučiću daju pobedu sa 52 odsto u prvom krugu, ali premijer je proročki izjavio da će to ipak biti u drugom, da će izbori biti teški, jer će kampanja opozicionih kandidata biti usmerena protiv rezultata njegove vlade.

Saša Janković, međutim uzvraća da je vlast "suspendovala parlament".

- Istog dana kada su izborni štabovi predsedničkih kandidata pozvali Skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora, vlast je faktički suspendovala rad parlamenta. Istog dana kad je Gojkovićeva pozvana da uputi poziv Oebsu za posmatračku misiju na izborima, tabloidi su optužili kandidate da pozivaju na mešanje stranih faktora u izborni proces. Nadležni danima ignorišu problem overe potpisa građana, mimo zakona o izboru predsednika Srbije, svesno stvarajući administrativno usko grlo izbornog postupka. Svedoci smo i pritiska na zaposlene u javnom sektoru da kandidatu vlasti obećaju glas na izborima i obezbede mu dodatne, uz pretnje otkazom ako odbiju - upozorio je Janković na predizborne mahinacije, u izjavi dostavljenoj "Vestima" i pozvao vlast da otkloni prepreke za fer i demokratske izbore i odblokiraju rad institucija, pre svega parlamenta.

Sprečiti izbornu krađu

Predsednički kandidat Vuk Jeremić smatra da će na izborima biti drugog kruga uprkos, "krađi koju planira aktuelna vlast".

- Budu li počeli da kradu, biće im poslednje, obećavam, mada nema načina da čak ni uz krađu prebace 50 odsto u prvom krugu - kazao je Jeremić.

Dodik ruši Vučića?

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da na rušenju Aleksandra Vučića u Srbiji svesno rade iz kabineta Milorada Dodika, kao i da za to poseduje i materijalne dokaze.

- Imam dokaze za to. To govorim tri-četiri puta, čak sam namerno govorio u udarnom terminu ne bi li neko reagovao. Materijalne dokaze smo na određen način prosledili institucijama vlasti u Srbiji - rekao je Mektić.

Na pitanje da li aktuelni premijer Srbije zna za te dokaze, Mektić je rekao da ima povratnu informaciju da je Vučić upoznat.

- Onaj kome smo dali je u obavezi da daje razne vrste obaveštajnih informacija Vučiću. Imam povratnu informaciju da on to zna. Takođe, imam saznanja da je reagovao tako da mu je to bilo neshvatljivo da se neko može ponašati na takav način izvan Srbije prema institucijama vlasti u Srbiji - odgovorio je Mektić.

Iz Dodikovog kabineta su demantovali navode ministra Mektića.
 

2024 © - Vesti online