Četvrtak 02.03.2017.
22:14
Vestionline

Novakova ispovest: Dok se Stefan nije rodio...

instagram.com/Jelena Djokovic
Roditeljstvo ga je promenilo: Novak sa naslednikom Stefanom

On je u ispovesti govorio šta mu je tenis dao, ali i šta mu je oduzeo.

- Nema odgovora na pitanje kako uspevamo da nadoknadimo činjenicu da sam često odsutan, van kuće. To je briga koju ima svako ko neguje takav životni stil, ko putuje, i ima takvu profesiju. Nema pravila u našem slučaju, u smislu koliko puta zovem kući, kako se osećam...Taj nedostatak zajedničkog vremena je možda i najteža stvar koju imamo kao porodica. Ali, trudimo se da to prilagodimo koliko možemo - rekao je Novak i dodao:

- Dok se Stefan nije rodio, meni je tenis bio broj 1. Svi su radili oko mene, žrtvovali se za mene i moje uspehe, i odjednom se to promenilo. Nije da to nisam želeo, baš suprotno. Jer, nije suština da se sve vrti oko vas celog života. Trudio sam se da uzvratim tu pažnju i ljubav, i žrtvu ljudi koji me okružuju. Nisam više sam, imam sina, suprugu, porodicu, i izuzetno sam zahvalan na blagoslovu da budem otac.

Sada prioriteti nisu samo rezultati i jurnjava za trofejima.

- Sad sam u fazi u kojoj se trudim da budem najbolji mogući, muž, otac i teniser. To jeste zahtevno, ali ne i nemoguće. Svako se trudi da bude najbolja verzija sebe. Tako je slučaj i sa mnom. U isto vreme, ne mogu svakog dana da budem na 100 odsto svojih sposobnosti i u svakoj ulozi da dam svoj maksimum, iako se trudim. Ne mogu onoliko da dam, koliko neko drugi očekuje od mene. Ali, uvek mogu da dam onoliko koliko sam od sebe očekujem. Meni i Jeleni je jako bitno da Stefan bude zdrav, da ima najbolje moguće uslove za razvoj. U skladu sa tim, mi prilagođavamo sve što je oko njega, uključujući i moj tenis. Imamo sklad i tu vrstu prioriteta.

Šta kaže na kritike koje doživljava, posebno u poslednje vreme kada rezultati nisu kao što su nekada bili.

- Poštujem svačije mišljenje, svako ima pravo na svoj stav. Konstruktivna kritika meni može dosta da pomogne. Ja to prihvatam sa pozitivne strane. Međutim, ne osvrćem se na neke priče za koje znam da nemaju smisla. Znam ko sam, odakle sam došao, kuda idem i gde se nalazim. Gledam da svoju pažnju usmerim na svoj razvoj i na svoju porodicu. Svako od nas ima pravo na svoje izbore, na način na koji pristupa životu, razmišljanju i to treba poštovati.

Iako mnogi misle da sada trenira manje nego pre, Novak kaže da je to varka.

- Treniram vredno, kao i ranije. Moj trenažni proces i rutine se nisu mnogo promenile, bez obzira na to da li sam kod kuće, ili na putovanju. Mislim da čak treniram intenzivnije sada nego pre dve godine. Dolazi neka nova generacija tenisera, koji su jako motivisani da svrgnu nas sa vrha i potrebno je biti uvek spreman na izazove - istakao je Novak.

2024 © - Vesti online