Četvrtak 02.03.2017.
19:19
Vestionline, Tanjug

Ko truje srpsku decu: Kašice za bebe pune arsena!

pixabay.com
Arsen utiče na DNK i menja ga 

- Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku "Alca trgovina" d.o.o. iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu "HIP Bio Instant kašica - pirinčane pahuljice", 20 g neto, lot: 6001791, izvoznika "HIPP GmbH & Co.

Export KG Austrija", zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim  Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kao navode dalje, laboratorijsku analizu je izvršila ovlašćena i akreditovana laboratorija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a uvoznik se izjasnio da ne želi superanalizu predmetnog uzorka.

Rešenjem je naređeno da se predmetna pošiljka vrati isporučiocu ili na bezbedan način uništi preko ovlašćene organizacije.

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga. Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

2024 © - Vesti online