Četvrtak 02.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Oskar za propagandu džihadista

Reuters
Oskar za "Bele šlemove": Prlando fon Ajnzidel i Joana Natasegara

Ruski Raša tudej je tekst naslovio "Oskar za propagandu džihadista", a novinarka i mirovna aktivistkinja Vanesa Belej, koja se godinama bavi radom Belih šlemova, takođe dovodi u pitanje njihovu reputaciju.

Ljudi u Alepu najbolje znaju

- Nagrađena je organizacija čija je veza sa Al Kaidom i Džebhat al Nusrom već dokazana.

Malu Aju stalno spasavaju

Kanadska reporterka i aktivistkinja za ljudska prava, Eva Bartlet, koja je više puta bila u Siriji, tvrdi da članovi Belih šlemova sami navode da spasavaju civile u istočnom Alepu i Idlibu, ali da tamo "niko nije čuo za njih". Video-snimci pokazuju decu koja su zloupotrebljena za lažne izveštaje. Tako se devojčica po imenu Aja pojavljuje na snimku iz avgusta, a zatim i sledećeg meseca, na dva različita mesta.

O tome svedoče izjave građana istočnog Alepa koji su živeli pod okupacijom Al Nusre - izjavila je Belejeva u razgovoru za Sputnjik.

Ona je posetila Alepo u decembru prošle godine, kada je vladavina terorista posle 4,5 godine već bila pri kraju.

- Razgovarala sam sa stanovnicima i pitala da li znaju za tu organizaciju, ali za njih niko nije čuo - ispričala je novinarka.

Kada ih je pitala za Sirijsku civilnu zaštitu, ime pod kojim su Beli šlemovi tamo poznatiji, dobila je odgovor: "A da, civilna zaštita fronta Al Nusra!"

To znači da ih narod u Alepu proziva da sarađuju sa teroristima.

Na jednom snimku koji objavljuje Raša tudej se vidi prisustvo Belih šlemova prilikom egzekucija od strane džihadista.

- Ako je to istina, a mi mislimo da jeste, onda su Holivud i moćnici koji stoje iza njega dali legitimitet organizaciji koja je povezana sa teroristima - rekla je Belejeva.

Šef blizak teroristima

Vest da je šefu Belih šlemova Raedu Salehu i kamermanu Kalidu Katibu, koji je radio na snimanju dokumentarnog filma, onemogućeno da doputuju u SAD na dodelu Oskara (što je indirektno pripisano Trampu), Belejeva dovodi u sumnju.

- To je već drugi put da se Salehu ne odobrava ulazak u Ameriku, jer je i u aprilu prošle godine odbijen, zbog veza sa ekstremističkim grupama - objasnila je ona i dodala da je i Stejt department potvrdio postojanje tih veza.

Fondacija Treshold, jedan od sponzora filma, u oktobru prošle godine je odustala od finansiranja, sa obrazloženjem da Beli šlemovi (svojom propagandom) podržavaju strategiju "koja bi mogla da vodi u međunarodni konflikt i zaoštravanje nasilja u Siriji".

Lažno optuživali Ruse

U novembru prošle godine, Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi oštro je demantovalo navode o ruskim bombardovanjima "bolnica i škola" na teritoriji pod kontrolom Sirije, koji su potekli od Belih šlemova i lokalnih anonimnih novinara.


 

 


 

2024 © - Vesti online