Četvrtak 02.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Bosanski džihadista bi opet u Švajcarsku

youtube.com/Vlad Tepesblog
U Iraku se konačno ušlo u trag islamisti Ajdinu B.

Ajdin B. je u džihad poveo i svoju ženu, Švajcarkinju iz Lozane koja je poreklom takođe sa Balkana, saznaje se na osnovu istraživanja koje su sproveli dnevnik "Tagesancajger" i emisija SRF-a 10 pre10.

O ovom paru islamista se ne zna mnogo. Za njega je poznato samo da je poreklom Hrvat iz Bosne i da je u zapadnoj Švajcarskoj primećen od državnih službi kada je učestvovao u poznatoj akciji poklanjanja Kurana u Romandiji.

Roditelji su prijavili sina kao nestalog i on se našao na listi sumnjivih ekstremista koji su otputovali da bi se pridružili Islamskoj državi.

Njegov slučaj je ostao po strani od javnosti, ali je pre nekoliko nedelja iračka armija u Mosulu otkrila dokumente vezane za Ajdina B.

Po njima je on pripadao ozloglašenoj brigadi Tarik Ibn Zijad, koja broji 300 boraca mahom evropskog i čečenskog porekla, i koja je poznata po brutalnim likvidacijama i samoubilačkim atentatima.

Da li je ova jedinica umešana i u napade u Evropi, za sada nije razjašnjeno.

U dokumentu je navedeno da Ajdin B. ne želi više da se bori - moguće zbog zdravstvenih razloga.

Postoje takođe indicije da je Islamska država htela da pošalje ovog džihadistu nazad u Švajcarsku, ali ga bezbednosne službe u toj zemlji smatraju opasnim i zbog toga je odmah posle pojavljivanja dokumenata ID, za njim raspisana međunarodna poternica.




 

2024 © - Vesti online