Sreda 01.03.2017.
13:44
Vestionline

Slovenci grme: Hrvati falsifikovali, žalićemo se

sr.wikipedia.org/Richard Huber
Slovenci i Hrvati - opet komšijski sporovi

Oni su to predočili evropskom komesaru za poljoprivredu Filu Hoganu.

Svoj "teran" Slovenci proizvode od grožđa sorte refošk, a Hrvati od istog grožđa prave vino koje im je dozvoljeno da prodaju pod etiketom "Hrvatska Istra - teran". 

- Predstavili smo mu naše podatke prema kojima je hrvatska dokumentacija o njihovom teranu falsifikovana, što je njemu bilo nepoznato - rekao je predsednik udruženja za zaštitu kraškog terana Marjan Colja, posle razgovora slovenačkih vinara sa Hoganom u Briselu. 

Colja nije izneo pojedinosti svoje tvrdnje, ali neki mediji navode da se slovenački vinari pozivaju na studiju prema kojoj je istarsko grožđe sorte teran genetski identično slovenskoj sorti refošk, i da je Evropska komisija za istarsko vino napravila izuzetak jer joj je to grožđe bilo predstavljeno kao posebna sorta. 

- Na odluku Komisije nameravamo da se žalimo OLAF-u, evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara - kazao je Colja koji se zalaže za ukidanje prava na proizvodnju i prodaju hrvatskog terana iz Istre. 

Slovenija je nakon odluke Evropske komisije i donošenja delegiranog akta kojom je priznala tradicionalno pravo proizvođača terana iz Istre, preduzela snažnu lobističku akciju protiv nje.

2024 © - Vesti online