Sreda 01.03.2017.
12:20
Vestionline

Konačno: Trampu aplaudirali republikanci, demokrate i cela Amerika!

Reuters
Prvi put pred Kongresom SAD: Donald Tramp

On je takođe najavio bolja vremena za američku privredu i građane, a prve ankete pokazuju da je govor naišao na vrlo pozitivne reakcije javnosti. Tramp je najavio izgradnju zida na granici sa Meksikom. 

- Time  ćemo povećati zarade, uštedeti milijarde dolara i učiniti zajednice bezbednijim za sve. Moramo da obnovimo integritet i vladavinu zakona na našim granicama. Upravo zbog toga ćemo uskoro početi izgradnju zida duž naše južne granice - istakao je Tramp.

Ankete na njegovoj strani

Anketa koju je proveo CNN pokazuje da se čak 57% anketiranih Amerikanaca koji su pratili Trampovo izlaganje u potpunosti slaže sa onim što je predsednik SAD rekao, a velikih 78% da je "predsednikov govor povećao optimizam".

Američki predsednik je obećao masovne poreske olakšice za srednju klasu, prenosi Rojters.

- Trenutno, američke kompanije plaćaju jedan od najviših poreza na svetu. Moj ekonomski tim razvija istorijsku poresku reformu koja će smanjiti stopu poreza našim kompanijama, tako da mogu da napreduju i nadmeću se bilo gde i sa bilo kim. Istovremeno, obezbedićemo masovno poresko olakšanje za srednju klasu - poručuje Tramp.

Tramp je naglasio želju da se fokusira na probleme u zemlji unapređenjem ekonomije reformom poreskog sistema, ulaganjem od milijardu dolara u infrastrukturne projekte i reformom sistema zdravstvene zaštite bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, poznatog kao Obamaker. 

On je pozvao Kongres da u najkraćem roku ukine i zameni zakon o zdravstvenom osiguranju, poznatiji kako "Obamaker", i učini ga pristupačnijim svim građanima. 

- Ta akcija nije izbor, ona je neophodnost. Zato pozivam sve demokrate i republikance u Kongresu da rade sa nama kako bi spasili Amerikance od ove katastrofe koja se zove "Obamaker - rekao je Tramp.

Reuters
 

Kao jedan od najvećih podsticaja za američku ekonomiju, Tramp je najavio da će od Kongresa zatražiti hiljadu milijardi dolara za infrastrukturne projekte čime će se, prema njegovim rečima, stvoriti više miliona novih radnih mesta i istovremeno obnoviti mostovi, putevi, železnički saobraćaj i sve ono što je, kako je rekao, godinama zanemarivano, prenosi RTS.

Tramp je rekao da je u toku obnavljanje američkog duha, navodi BBC. On je, istovremeno, osudio nedavno skrnavljenje jevrejskih grobova i masovnu pucnjavu u Kanzasu, tokom koje je ubijen jedan muškarac iz Indije.

-Mi smo zemlja koja stoji ujedinjena u osudi mržnje i zla u svim njihovim ružnim oblicima - rekao je Tramp. 

Kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika, predsednik Tramp najavio je intenziviranje borbe protiv Islamske države. Obećao je da će preduzeti jake mere zaštite protiv radikalnog islamskog terorizma, da će se odlučno boriti i da će "zauvek izbrisati tog zlog neprijatelja sa naše planete", što je ispraćeno aplauzom prisutnih. Zatražio je i povećanje vojnog budžeta za 54 milijarde dolara. Istovremeno, pružio je punu podršku NATO-u, ali je ponovo od Alijanse zatražio da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Ovacije za predsednika

Najveće ovacije Tramp je dobio kada je odao počast nedavno poginulom pripadniku jedinice za specijalne operacije "Mornaričke foke" Rajanu Ovensu, koji je poginuo tokom operacije na bazu Al Kaide u Jemenu. Britanski BBC navodi da je to bio jedan od retkih momenata kada su poslanici iz obe grupe Demokrata i Republikanaca aplaudirali američkom predsedniku. Naravno, bilo je i onih koji nisu odobravali Trampove reči i čak mu se podsmevali, ali su bili u manjini.

2024 © - Vesti online