Nedelja 27.06.2010.
20:16

Osam pravila zdrave ishrane



Što bi trebalo da jedemo? Američki naučnici su objavili osam najnovijih smernica zdrave ishrane:

1. Izbrojte makar jednom koliko kalorija unosite.


Znate li uopšte koliko kalorija unosite u svoj organizam? Verojatno ne znate. Znate li koliko je potrebno da održite trenutnu kilažu, a koliko da postanete lakši? Neznanje i nemar također dovode do gojenja.

2. Veći deo vaših obroka treba da budu biljke.


Trebalo bi da jedemo više povrća, mahunarki, voća, žitarica punog zrna, orašastih plodova i semenki. Naučite da spremate ukusne biljne obroke.

3. Jedite više ribe.
 

Ribu i omega-3 koju sadrži ljudi bi trebalo da jedu barem dva puta nedeljno.

4. Kupujte mlečne proizvode sa manjim procentom masti.


Punomasni mlečni proizvodi imaju visoku koncentraciju zasićenih masti koje su povezane sa rizicima za zdravlje uključujući i srčane bolesti. Mlečni proizvodi sa niskim nivoom masti i dalje su bogati kalcijumom, a mogli bi da regulišu i povišeni krvni pritisak.

5. Jedite samo umerene količine nemasnog mesa i jaja.

Starije preporuke pokazuju da umesto crvenog i masnog mesa treba da jedete krtinu, ali sad se upozorava da i ova alternativa traži strogo kontroliranu umerenost.

6. Smanjite unos šećera i masti.


Čitajte etikete i smanjite unos hrane koja sadrži dodani šećer i masti poput maslaca, a margarin, zbog izuzetno štetnog delovanja, uopšte ne treba da jedete.

7. Smanjite unos soli i rafinisanih žitarica.
 

Beli hleb i testenina uz previše soli, masti i šećera su prava nutricionistička noćna mora.

8. Vežbajte!


Da li vežbate barem 2,5 sata nedeljno? Ne? Stručnjaci savetuju umerenu ili intenzivnu telesnu aktivnost koja uključuje sve veće mišićne grupe, i to barem 2 puta nedeljno.
 

2024 © - Vesti online